Tüp Bebek Sorularınız / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Hastaneleri Whatsapp Tüp Bebek Sorularınız / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Hastaneleri Hemen Ara Tüp Bebek Sorularınız / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Hastaneleri Randevu Al

Tüp Bebek Sorularınız

Tüp Bebek Sorularınız

Tüp Bebek Sorularınız
  • 21 Mart 2019 17:19
  • 330

1.Tüp Bebek denemesi başarısız olursa yeniden denenebilir mi?

Cevap: Enaz 2 ay ara verildikten sonra yeniden tedaviye başlanılabilir.

2.Tüp Bebek tedavisinin riskleri var mıdır?

Cevap: Uygulanan ilaçlar(gonadotropinler)  yumurtalıkların aşırı uyarılmasına yol açabilir. Bu tabloya  “OHSS Sendromu” denir. Bu durumun ileri seviyelerinde, hastanede yatarak tedavi görmeyi gerektiren sağlık sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca bu sendrom oluştuğunda aşırı sıvı toplanması, kan pıhtılaşma sisteminde sorunlar nadir olarak bildirilmektedir. ( %0.3-5 )Yumurta toplanması sırasında vajinal yoldan işleme bağlı olarak çok düşük oranda enfeksiyon, kanama ve bazı bölgeye yakın organların ( barsak, üreter, mesane gibi ) yaralanması riskleri vardır.( %0.2 – 0.5 )

3.Tüp Bebek tedavisinde yumurta nasıl toplanır?

Cevap: Hormonlar ve ilaçlar ile uyarılan yumurtalıklardan, yumurtanın radyolojik teknikler eşliğinde alınmasıdır. Ultrason yardımı ile ameliyathane şartlarında etkisi az bir anestezi tekniğiyle, acı duymadan gerçekleştirilir. Özel bir iğne ile vajinal yoldan yumurtalar, folikül içindeki sıvılardan toplanır. Her folikülden yumurta çıkmayabilir veya çıkan her yumurta iyi kalitede olmayabilir. Bu işlemden sonra hasta aynı gün evine döner. Toplanan yumurtalar olgunluklarına göre laboratuvarda değerlendirilir.

4.Tüp Bebek tedavisine başlamadan önce hangi testler yapılır?

Cevap: Bay ve bayandan seroloji testleri, hormon testleri ve eşinden spermiyogram testi istenir.
  
5.Tüp Bebek tedavisinde başarıyı artıran teknikler nelerdir?

Cevap: Laparaskopi, Histereskopi ve Rahim Filmi gibi müdahaleleri önceden yapmak başarıyı artırabilir.

6.Tüp Bebek ile doğan bebeklerde herhangi bir sağlık problemi olur mu?

Cevap :IVF bebeklerinin normal yolla dünyaya gelen bebeklere göre artmış bir anomali riski yoktur.

7.Miyom ve Polipler Tüp bebek tedavisine engel midir?

Cevap:  Genellikle 1 cm altındaki poliplerin tedavi sonucuna ve hastalığın seyrine etki etmediği kabul edilmektedir. Bu boyutun üzerinde polip varlığında ise histeroskopi denilen bir işlem ile bu yapının tedavi öncesi çıkarılması gerekmektedir. Miyom varlığında öncelikle miyomun yeri, özellikle endometriuma yakınlığı ve de embriyonun yerleşeceği yerin bütünlüğünü ve düzgünlüğünü bozup bozmadığı önemlidir. Eğer endometrial kaviteye baskı yapıyor ve embriyonun yerleşimini engelleyecek yerde ise mutlaka tedavi öncesi histeroskopi ile çıkarılmalıdır.

8.Tüp Bebek tedavisinde çoğul gebelik riski var mıdır?

Cevap: Tek(kendi arasında bölünüp tek yumurta ikizi ) veya 2 embriyo transferi yapılan hastalarda çoğul gebelik olma riski vardır.
 
9.Tüp Bebek merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli?

Cevap: Tüp bebek merkezinin canlı doğum oranı;

  1. Merkezin ne kadar süredir çalıştığı
  2. Merkezin çiftleri gerektiği kadar bilgilendirip bilgilendirmediği
  3. Merkezin çalışma ortamı ve hijyen kurallarına uygunluğu   
  4. Başka hastalarca tavsiye oranı       
  5. 35 yaşın altında ve üstünde kaç embriyo transfer ediyorsunuz?
  6. Transfer ettiğiniz embriyo başına gebelik oranınız nedir?
  7. Embriyo dondurma programınız var mı?
  8. Hastalarınızın yüzde kaçında embriyo dondurabiliyorsunuz?
  9. Dondurulmuş ve çözülmüş embriyolar ile başarınız nedir?
  10. Tüp Bebek merkezi ile beraber çalışan bir genetik laboratuvarı var mı?

10.Tüp Bebek tedavisinde kadının yaşı başarıyı etkiler mi?

Cevap: Öyle ki günümüzde erkek kısırlığının her tipine geniş bir tedavi imkânı sağlanmasına karşılık tedavide ortaya çıkan en büyük engel kadın yaşının ileri olmasıdır. Kadının yaşı ve buna bağlı az yumurta elde edilmesi ve yumurta kalitesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir.

11.Tüp Bebek tedavisinde embriyonun seçimi neye göre yapılır?

Cevap: Laboratuvar koşullarında embriyolar ne kadar ileriye götürülerek büyütülebilirse en iyi embriyoyu seçebilme şansı artar. İyi tüp bebek merkezlerinin amacı, döllenmiş olan yumurtaları embriyo gelişimini en ileri evresine kadar blastokist denilen evreye kadar götürmek ve bu evrede iyi olan sadece iki embriyoyu seçmektir. Blastokist embriyo seçmenin faydası hem tutulma kabiliyetini yüksek embriyoları seçmek hem de çoğul gebelik oluşumunun önüne geçmektir.

12.Çiftlerin ikisinde de sorun görünmüyorsa nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır?

Cevap: Kadına ve erkeğe ait olan bebek sahibi olmayı engelleyen tüm testler yapıldıktan sonra hiç bir şey bulunamazsa bu çiftlerle oturulup tedavi protokolleri konuşulur. Tüm testlerde olumlu ise bu çiftlere aşılama yöntemi yada yumurta takibi yöntemi ilk başta yardımcı olunmaya çalışılır. Çok tekrarlı aşılama veya yumurta takibi tedavilerinin de belli bir yere kadar başarı gösterdiği için 2 yada 3 uygulamanın ardından vazgeçilmelidir. Daha sonra biraz ara verip tüp bebek yöntemi denenebilir.

13.Fazla kilo doğurganlığı etkiler mi?

Cevap: Kilolu bayanlarda tüp bebek tedavisi öncesi kilo verilmesinin tedavi sonuçlarına olumlu etkisinin olabileceği yönünde net bilgi bulunmamaktadır. Fakat kilonun ideal düzeylere getirilmesi, tedavi süresinin kısalmasına, ihtiyaç duyulan ilaç miktarının azalmasına ve tüp bebek ile gebe kalınılırsa düşük yapma riskinde azalmaya neden olmaktadır. O nedenle ideal kilolara gelmenin tedavinin sonuç dışındaki özelliklerine ve gebelik oluştuğunda da düşük ya da gebelik şekeri gibi problemlere karşı faydası bulunmak taktadır.

14.Adet göremeyen kadınlar gebe kalır mı?

Cevap: Adet göremeyen kadın gebe kalabilir. HİPO HİPO dediğimiz vakalarda beyindeki salgılama faktörü salgılanmayan kişilerde yumurta olması için birtakım ilaçlarla yumurtlamalarını sağlamamız mümkün.

15.Aşılama kaç kez denenmelidir?

Cevap: En fazla 3 kere aşılama işlemi denenmelidir.

16.Embriyo transferinden sonra cinsel yaşam devam edebilir mi?

Cevap: Gebelik test gününe kadar yasak olup sonuç pozitif çıkarsa gebeliğin 12 haftasına kadar cinsel ilişki yasaktır.

17.Dondurulmuş embriyolar ile gebelik oranı nedir?

Cevap: Dondurularak saklanan embriyolardan gebelik elde etme (başarı) oranı dünya genelinde % 20 -% 30 arasındadır.

18.Embriyo transferinden sonra yolculuğa çıkmanın zararı olur mu?

Cevap: Transferden 2 gün sonra uçak veya araba ile yolculuk olabilir. Hastalara devamlı yatak istirahat önermiyoruz.