Akne Tedavisi | Yüzyıl Hastanesi   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Akne Tedavisi

Akne Tedavisi

Akne vücudun belli yerlerinde görülen yağ bezlerini tutan bir hastalıktır. Ergenlik çağındaki gençlerin %85’inde görülür. 40’lı yaşlara kadar sürebilir.

Belirtileri Nedir?

Aknenin belirtileri siyah nokta olarak adlandırılan komedonlar, kırmızı kabarıklık şeklinde görülen papül ve püstüllerdir. Ayrıca nodül olarak adlandırılan, daha derin yerleşimli olması nedeniyle daha sert, ağrılı şişlikler de görülmektedir.

Nedenleri Nedir?

Aknenin oluşmasındaki kesin neden bilinmemektedir.  Normal olarak deride bulunan bazı bakterilerin fazla yağlanan ve gözenekleri tıkanan deri ile etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Bazı hormonal değişiklikler akne gelişimini etkileyebilir. Akne oluşumun bir diğer nedeni ise genetik faktörlerdir.  Beslenmeye bağlı olarak çok yağlı yiyeceklerin yenmesi, kadınların yüzlerine uyguladıkları kozmetik ürünlerinin yağlı formda olması da akne oluşumuna yol açmaktadır.

Risk Faktörleri Nedir?

Ergenlik, hormonal değişiklikler, stres ve bazı ilaçların (steroid) kullanılması gibi durumlar sıralanabilir.

Komplikasyonları Nedir?

Şiddetli akne skar denilen ciddi ve kalıcı izler bırakabilir. Görüntüyle ilgili sorunlar hastada psikolojik rahatsızlıklara da yol açabilir.
Akne oluşumu sonrasında doktorun önermediği hiç bir ilaç kullanılmamalıdır. Hasta başka birine verilmiş bir ilacı tedavi amaçlı kendisi de kullanmamalıdır. Akne tedavisi için bir uzmana görünmeli ve uzmandan alınan tavsiyeler ve ilaçlarla tedaviye başlanmalıdır.

Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Akne tedavisi için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Dermatolog akneleri muayene eder. Hastada akne oluşumunun nedeni araştırılır. Hastanın kullandığı ilaçlar, beslenme tarzı, mevsimsel değişimler, genetik faktörler göz önünde bulundurulur ve tanı koyulmaya çalışılır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akne tedavisi için genellikle tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Akne tedavisiyle dermatologlar ilgilenir. Dermatolog aknenin durumuna göre hastaya aknenin üzerine sürülmesi için ya da ağız yoluyla ilaç tedavisi uygular.  Bu ilaçlar akne oluşumunu önlemek ve oluşan aknelerin düzelmesini sağlamak içindir. Dermatologların öncelikli amacı aknelerin skar dokusuna dönüşümlerini engellemektir.
Akne oluşumunu engellemek için sağlıklı beslenmek, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, yüzü düzenli olarak yıkamak ve temiz tutmak, yağlı yapıdaki kozmetik ürünlerini kullanmaktan kaçınmak gereklidir. Yüze yapılan düzenli peeling akne oluşumunu önleyebilir ama peeling uygulaması yaparken cilde zarar vermeden yumuşak hareketlerle cilt yüzeyi temizlenmelidir. Akne bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda akneye müdahale etmek yanlış olur. Bir dermatoloğa görünmek gerekir.