Laparoskopik Mide Fıtığı ve Reflü Cerrahisi
Laparoskopik Mide Fıtığı ve Reflü Özefagus (GERD ) Cerrahisi tamamıyla teknolojik gelişmeler takip edilerek cerrahi laparoskopik girişimler ülkemizde de uygulanmaktadır. Halk arasında reflü ve mide fıtığı olarak bilinmekte ve oldukça sık rastlanmaktadır.
Yalnızca mide fıtığı görülmekle birlikte reflü ve mide fıtığı aynı anda da görülebilir. Mide asiti , yemek borusunun alt kısmındaki hasardan dolayı yemek borusuna geçerek tahribat yapmaktadır. Günümüzde cerrahi tedavisinde laparoskopik tedavi yöntemi birinci ve altın standart olarak kabul edilmektedir. Karın duvarından girilerek gerek mide fıtığı gerekse reflü hastalığı olan kişilerde laparoskopik ameliyat yöntemi ile hastalıklar tedavi edilebilmektedir.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise şöyle olmaktadır:
- Hastalarda ilk zaman diliminde yutma güçlüğü sık görülmektedir. Bundan dolayı hastanın tam anlamıyla beslenebildiğinden emin olmak gerekir.
- Yutma güçlüğü dönemi aşılana kadar sıvı gıdalardan katı gıdalara geçiş döneminin yavaş yapılması ve planlanan besin takvimine uyum sağlaması gereklidir.
- Hastaların geneli ameliyat sonrası 4-7 arası kilo verebilmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yutma güçlüğü beklenenden fazla sürmüşse ve kilo kaybı 9 kiloyu aşmışsa uzman doktor ile görüşme sağlanmalı ve tedavi planı oluşturulmalıdır.
- Karın içinde ani basınç yükselişi iyileştirilen midede fıtığın yenilenmesine sebep olabilir. Bundan dolayı ameliyat sonrası geğirme, öğürme, kusma gibi karın içi basıncını tetikleyecek vücut tepkilerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.