Ameliyat Olduğunuz Belli Olmasın
Halk arasında kansız, bıçaksız ya da kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi ile yapılan ameliyatlar, yüzyıllar önce cerrahların ve hastaların hayallerini süslemiş, günümüzde de hızla gelişen teknoloji ile beraber gelişmiş cihazlar sayesinde, deneyimli cerrahlar tarafından yapılagelmektedir.
Laparoskopi yani kapalı ameliyat, anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. Böylelikle karın içindeki hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme, gerekirse aynı anda yardımcı aletler ile tedavi etme olanağı da vermektedir.
Laparoskopi kadın hastalıklarının tüm ameliyatlarında uygulanabiliyor
Kadın Hastalıklarıyla ilgili nerdeyse tüm ameliyatlar günümüzde laparoskopik yani kapalı ameliyat olarak yapılabilir. Histerektomi dediğimiz rahmin alınması gereken durumlarda, myom ameliyatları, yumurtalıklardan kaynaklanan kist ameliyatları, rahim ve mesane sarkıklık ve idrar kaçırma ile ilgili ameliyatlar, laparoskopik yani kapalı şekilde yapılabilmekte ve hastanemizde de bu ameliyatlar başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Laparoskopik ameliyatlar açık ameliyatlara göre daha avantajlı.
Laparoskopik ameliyatların, hastanın ameliyat sonrası kısa zamanda hastaneden taburcu olması, dolayısıyla oluşabilecek hastane enfeksiyonlarına maruz kalmama, daha az kan kaybı, daha az ağrı, yara izi olmaması, kısa zamanda iyileşme süreci, nekahat döneminin kısalması, ve daha hızlı gündelik yaşama adapte olabilme gibi birçok avantajları vardır.
Her hasta kapalı ameliyat olabilir mi?
Bunun için bir yaş sınırı yoktur. Her yaş ve her hasta grubuna yapılabilir. Ancak ameliyat tercihi sırasında “ Açık cerrahi mi? Kapalı cerrahi mi?” sorusuna yanıt ararken, hastanın bazı risk oluşturabilecek özel durumları sorgulanmalıdır. Hastanın aşırı kilolu olması, daha önceden birkaç defa açık karın ameliyatı geçirmiş olması, tamamen engel teşkil etmemekle birlikte, hastaya ve hastalığına ait özel durumların iyi bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir.
Laparoskopik cerrahinin riskleri nelerdir?
Laparoskopik cerrahide de diğer açık ameliyatlarda olduğu gibi damar ya da organ yaralanmaları olabilir. Karın içi ya da yara yerlerinde iltihaplanma olabilir. Bazen karın içi yapışıklıklar, beklenmeyen kanama gibi durumlarda açık ameliyata geçmek durumunda kalınabilir. Bu bir başarısızlık olarak kabul edilmemelidir. Önemli olan hastalıklı organ veya dokuların tedavisidir. Cerrahın sorumluluğu ve arzusu da hastayı en sağlıklı biçimde tedavi etmektir. Bu nedenle gerekirse açığa geçilebilir.
Laparoskopik ameliyatlar, özel zaman ayrılması gereken, başta cerrahlar olmak üzere ilgili ameliyathane ekibinin eğitimli olması ve teknolojik açıdan da yeterli cihaz ve aletlere sahip donanımlı olmayı gerektirmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesiyle, bilgi birikimi ve deneyim arttıkça Laparoskopik ameliyatlar da rutin ameliyatlar haline gelecektir.