Egzamanın belirtileri nelerdir?
Tıp dilinde dermatit olarak adlandırılan egzama, Latincede kaynamak köpürmek anlamına gelmektedir. Bu ismin sebebi. muhtemelen egzamanın erken döneminde görülen şiddetli kaşıntı ve kabarcık olmasından dolayıdır. Birçok sebebi ve birçok klinik formu olan egzama hem hasta hem de aile için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bulaşıcı değildir ama hastalarda sosyal ve psikolojik sıkıntılara neden olur
Egzamanın Belirtileri Nedir?
- Deride çeşitli bölgelerde kızarıklık, ödem,
- Üzerinde kabarcıklar bulunan kızarıklıklar
- Şiddetli kaşınma, yanma bazen acıma
- Deride kuruma, kabuklanma sertleşme, çatlama ve renk değişikliği
- Üzerine enfeksiyon eklendiğinde ağrı, ateş, bulantı, kabuklanma
Egzamanın Nedenleri Nedir?
Egzama genel hatları ile kabaca iki gruba ayrılır. Birinci grup daha çok bünyesel olarak yatkın olan kişilerde görülür. Genetik yatkınlık, alerjik bünyeye sahip olma, tiroid problemleri, varisler ve stres önemli sebeplerdir. İkinci grup ise daha çok dış faktörlerle ilişkili olup; soğuk hava, sık duş, kimyasal maddelerle temasın olduğu meslek çalışanları (inşaat sektörü, kuaför, hastane çalışanları, temizlik işçileri vb.)günlük hayatta kullandığımız; sabun, şampuan, parfüm gibi kişisel bakım ürünleri, aksesuar ve takılar sık karşılaştığımız alerjenlerdir. Bunların yanı sıra bazı bitki türleri incir ve turunçgiller özellikle güneş ışığı ile temas halinde akut egzamaya neden olabilirler. Cilde sürülen bazı ilaçlar da yine alerjik egzama yapabilir.
Egzamanın Risk Faktörleri Nedir?
Ailesinde egzama hikâyesi olanlar, kimyasal maddelerle temasın olduğu meslek çalışanları, stres, mevsimler (kışın soğuk hava, yazın güneş ışınları ve terleme) , alerjik bünyeye sahip olmak (özellikle astım hastalığı ve alerjik nezle) yaşlılık, tiroid hastalığı, bacakta bulunan varisler, bazı ilaçlar(tansiyon ve kalp ilaçları) egzamada riski arttıran durumlardır.
Egzamanın Komplikasyonları Nedir?
Egzama ile ortaya çıkan kızarıklıkların kaşınmasıyla egzama daha da genişlemekte bazen sulantılı açık yaralar meydana gelmekte ve üzerine enfeksiyon eklenebilmektedir. Başka bir komplikasyona gerek kalmadan egzamanın kendisi ve kaşıntı zaten hasta için yeterinde can sıkıcı bir durumdur. Hastayı sosyal ve psikolojik olarak ciddi olarak etkileyen durumlara sebebiyet verir. Egzamada kullanılan ilaçlarla ilgili komplikasyona da sık rastlanır. Uzun süre kortizon içeren kremleri kontrolsüz kullanmak: akne, tüylenme, deride incelme, kılcal damarlarda genişleme gibi durumlara neden olabilir.
Egzamanın Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Hastanın verdiği bilgiler ve dermatoloğun yaptığı detaylı deri incelemesi sonucunda genellikle tanı konulmaktadır. Ancak gerekli durumlarda birtakım testlerle de başvurulmaktadır.
Yapılan kan testlerinde hastanın alerjik bünyesinin olup olmadığı yada egzamayı tetikleyen ek sistemik hastalık bulgusu araştırılabilir.
Sırttan yapılan yama testi özellikle temas edilen maddelere bağlı ortaya çıkan egzamada sebep olan maddeyi bulma konusunda oldukça yol göstericidir.
Egzamanın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Egzamaya neden olan etmenlere göre uygulanan tedavi seçenekleri değişkenlik göstermektedir. Kaşıntı için ağızdan alınan haplar, sürülecek ilaçlar (bunlar bazen pansuman amacı ile solüsyon tarzında yada krem tarzında olabilir.) ve gerektiğinde antibiotik gibi medikal yöntemlerin yanında yanın da hastanın da birtakım önlemler alması gerekmektedir. Egzama hastaları genellikle bu problemle uzun süredir uğraşan kişiler oldukları için moral ve motivasyon açısından desteğe ihtiyaçları vardır. Her şeyden önce sebep olan faktörleri ortaya çıkarıp onlardan uzak kalmak gerekir. Deriyi irrite etmeyen sabun şampuan vs kullanımı ve deri onarıcı- koruyucu nemlendiricilerle derinin kendi doğal korunma yeteneğini arttırmak gerekir. Bunun yanında hastanın kaşıntı durumuna bu duyguya karşı koyması gerekmektedir. Ama çoğu kez hasta uykusunda bile kaşıdığı için bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda tırnakları kısa kesmek ve egzama olan kısımı kapatmak iyi bir çözüm olabilir.
Egzamadan korunmak için cildin nemli tutulması büyük önem taşımaktadır. Cilt tipinize göre uygun sabun, şampuan ve kişisel bakım ürünleri kullanarak deri onarıcı nemlendiriciler ile cildinizi düzenli olarak nemlendirerek egzamanın hayatınızı kısıtlamasına engel olabilirsiniz.. Egzamalı bölgeye uygulayacağınız nemlendiricide doktorunuzun uygun gördüğü ürünü kullanmanızda fayda var. Kaşıntı durumundan dolayı tırnaklarınızı kısa kesmelisiniz. Bu egzamanın yanında sizin de ikincil olarak cildinize vereceğiniz zararı ciddi olarak engelleyen basit ama etkili bir yöntemdir.