Anne Adayları Bu Aşıyı İhmal Etmemeli
Hamilelik döneminde yapılan koruyucu aşılar kimi uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, kimileri ise zorunlu olmadıkça gebelik süresi içerisinde aşı yapılmasının sakıncalı olduğu görüşünde.
Anne adayının aşılanmasının, anne ve bebek sağlığının korunmasında önemli rol oynadığına dair araştırmalar yapılsa da bu konuda kanıtlanmış bir söylem olmadığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktorlarımız, anne ve bebek sağlığı için rutin olarak uygulanan tek aşının tetanos aşısı olduğunu söylüyor. Uzun; “hamilelik döneminde anne adaylarına yapılan tetanos aşısı, doğum sırasında anne ve bebeğin ölümcül hastalıklardan korunması açısından önemlidir. Daha önce tetanoz aşısı yaptırmamış anne adayının hamilelikte aşı yaptırmasını istiyoruz. Fakat anne adayı hamileliğinden önce tetanoz aşısı yaptırmışsa ve üzerinden on yıldan az bir zaman geçmişse anne adayının tekrar aşı yaptırmasına gerek yoktur. Tetanoz aşısı hamileliğin ikinci ve üçüncü ayında yapılmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.
Doğurganlık Çağındaki Her Kadın Aşılanmalı
Tetanos aşısının 10 yıl süreyle koruyuculuğunun devam ettiğini belirten Koyuncu, hamile kalmayı planlayan her kadının tetanos aşısı yaptırmasının faydalı olacağı belirtiliyor. Doktorlarımız “her anne adayı ve bebek doğum sırasında tetanoza yakalanma riski taşır. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşı yapılmalıdır. Tek doz aşının hiçbir koruyuculuğu bulunmamaktadır. Ancak ikinci ve üçüncü doz ile bağışıklık sağlanabilir. Gebelik döneminde aşılanmanın oluşturabileceği risklerden kaçınmak için doğurganlık çağındaki tüm kadınların tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri ve poliomyelite aşılarını yaptırmaları önerilmektedir. Tetanoz aşısı hariç diğer aşılar gebelik sırasında kesinlikle uygulanmamalıdır.” dedi.
Seyahate Çıkacak Hamileler Dikkat
Özellikle salgın hastalıkların hâkim olduğu bölgelere seyahat edecek anne adaylarının mümkünse seyahatlerinin ertelenmesinin uygun olacağını belirten uzmanlarımız seyahat ertelenemiyorsa tifo, kolera, veba, hepatit A aşılarının endemik bölgelere yapılacak seyahatler öncesinde yapılabileceğini belirtiyor. Aşılamada amaç annenin, dolayısıyla fetüsün sağlığını korumaktır.