Depremin Psikolojik Etkileri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Depremin Psikolojik Etkilerine Karşı Önleminizi Alın

Depremin Psikolojik Etkilerine Karşı Önleminizi Alın

Ülke olarak bir süredir zorlu bir süreç yaşıyoruz. Depremin yaşandığı andan itibaren gerek yaşanan illerde gerek diğer bölgelerde belli korku, kaygı ve endişeler oluşmaya başladı. Anormal bir durum karşısında verilen her türlü tepkiyi normal kabul edebiliriz. Bu süreci daha az hasarlı ve daha doğru şekilde atlatabilmek için gelin beraber neler yapılabilir onu inceleyelim:

  • Daha az sosyal medya ve iletişim araçlarını kullanmalıyız: Deprem ile ilgili doğru bilgiler aktarılmış olsa bile çok fazla duygusal ve travmatik görseller sizleri olumsuz etkiler. Yeteri kadar takip etmek bu noktada daha doğru olacaktır.
     
  • Kendinize ve sevdiklerinize yardım edin: Depremin psikolojik etkileri, hayatınızda önemli insanları kaybettiyseniz veya evinizde hasar gördüyse daha da şiddetli olabilir. Bu nedenle, kendinize ve sevdiklerinize yardım etmek için zaman ayırın. Belki birlikte yardım kuruluşlarına gönüllü olabilirsiniz. 
     
  • Düzenli egzersiz yapın: Deprem sonrası psikolojik travma, stres, kaygı ve uykusuzluk gibi semptomlara neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, endorfinlerin salgılanmasını sağlar ve stres seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, egzersiz yapmak; kendinizi daha sakin ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
     
  • Destekleyici bir topluluk bulun: Depremden sonra, benzer deneyimler yaşayan insanlarla tanışmak ve konuşmak, hislerinizi ifade etmenize ve bir destek topluluğu oluşturmanıza yardımcı olabilir. Depremzedeler için kurulan destek gruplarına katılmak veya online destek gruplarını kullanmak, böyle bir topluluk bulmak için faydalı olabilir.
     
  • Kendinize zaman tanıyın: Deprem, hayatınızda önemli bir olaydır ve duygusal olarak iyileşmek için zaman ve sabır gerektirir. Kendinize zaman tanıyın ve hislerinizi kabul edin. Kendinize zaman ayırmak, kendinizi dinlemek ve ihtiyaçlarınızı tanımak, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
     
  • Profesyonel yardım alın: Eğer deprem sonrası ruh sağlığınız işlevselliğinizi veya günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir profesyonel yardım almak bu noktada çok daha faydalı olacaktır.

Çocuklarımızı bu noktada elbette unutmamak gerekir; bilgi verirken net ve doğru bilgiler ancak kaygılarını artırmayacak bir ses tonu ile oyun ile anlatılabilir. (3-7 yaş özellikle) Beraber resimler çizebilir korkularını anlamaya azaltmaya çalışmalısınız, şunu bilmelisiniz ki çocuklar bizlerin aynadaki yansımalarıdır.

Unutmayalım iyileşmek bazen biraz zaman alır; o yüzden sakinliğinizi korumalısınız ve son olarak kendinizi daha iyi hissetmek için çok fazla görebileceğiniz yerde olmamak kaydıyla bir deprem çantası hazırlayıp içerisine gerekli maddeleri de ilave edebilirsiniz.

Sevgi ile kalın…