Kalça Protezi Ameliyatı   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Kalça Protezi Nedir?

Kalça Protezi Nedir?

Total kalça protezi olarak da bilinen ‘’Total Kalça Artroplastisi’’, kalça eklemi ileri düzeyde kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış hastalara uygulanan, hasar görmüş eklemin değiştirilmesi operasyonudur.

Kalça protezi ameliyatı geçiren çoğu kişi 50 ile 80 yaşları arasındadır. Bu ameliyat genellikle kalça artritinin tedavisi için yapılır. Artrit, kıkırdağı parçalayan bir rahatsızlıktır. Kıkırdak olmadan kemikler birbirine sürtünür ve şiddetli ağrılar yaşanır. Kalça protezine başvurulan hastalık ve rahatsızlıkları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kireçlenme, 
  • Tümörler,
  • Çocukluk döneminden gelen hastalık sekelleri,
  • Romatizmal hastalıklar, 
  • İltihap sekelleri, 
  • İlerleyen yaşla beraber kalça kırıkları ve kanlanma problemi sonrası ortaya çıkan kemik nekrozları.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Şayet hastanın idrar yolu, boğaz enfeksiyonu gibi aktif bir enfeksiyonu bulunmuyorsa ameliyat hazırlıklarına başlayabilmek için kan örnekleri alınır. Akabinde anestezi doktoruna danışılır. Ameliyatın gerçekleşmesine engel herhangi bir durum olmadığı takdirde, ameliyattan bir gün önce hasta, hastaneye yatırılır. Diyabet ve tansiyon hastalıkları, kalça protezi ameliyatı için engel teşkil etmemektedir. Ancak yine de bu hastalar sıkı takip altında tutulmalıdır. Ayrıca sigara, enfeksiyon riskinde artışa neden olacağı için kullanımı tavsiye edilmemektedir. 


Ameliyat genel anestezi olarak bilinen narkoz altında ya da belden uyuşturma yapılarak uygulanabilmektedir. Ameliyatı uygulayan cerrahın tercihine bağlı olarak kalçadan yapılan 10-20 cm’lik bir cilt kesisi de kullanılır. Ameliyatın bu aşamasında hasar görmüş kemikler kalçadan çıkarılarak yerine protezler konur. Ardından kapsül, fasya, kas, cilt ve cilt altı dokuları için dikme işlemi yapılır. Ameliyattan ortalama 4-6 saat sonra hastanın ağızdan normal bir şekilde beslenmesine müsaade edilir. Ameliyatın yapıldığı akşam veya hemen ertesi günü hastalar destekle yürümeye başlar. Bu süreçte hastaların varis çorabı ve yürüteç kullanmaları zaruridir.    

Op. Dr. Cemil COŞKUN