Çocuklarda Gece Alt Islatma   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Çocuklarda Gece Alt Islatma

Çocuklarda Gece Alt Islatma

Çocuklarda Alt Islatma Ne Sıklıkla Görülmektedir? Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Çocuklarda gece alt ıslatma durumu sık görülebilen bir durumdur. 7 yaş civarındaki çocuklarda her 100 çocuktan 5 ila 10'unda görülebilmektedir. Ergenlik çağındaki çocuklarda ise %1 civarında görülmektedir. Ayrıca erkek çocuklarında, kız çocuklarına göre daha sık oranda görülmektedir. Alt ıslatması görülen her 100 çocuktan yaklaşık 7’sinde bu durum erişkin çağa kadar devam edebilmektedir.

Alt ıslatma yaşayan çocuklar, bu durumdan ötürü duygusal ve sosyal açıdan sıkıntı yaşayabilmektedir. Özellikle arkadaş ve aile ile olan ilişkileri olumsuz etkilenebilmektedir. Bu yüzden, altı yaşına kadar kendiliğinden geçmeyen alt ıslatma sorunu yaşayan çocukların tedavi edilmesinde fayda görmekteyiz.


Alt Islatma Problemi Genetik midir?

Yapılan çalışmalarda, ebeveynlerinden birinde ya da yakın akrabalarında alt ıslatma öyküsü olan çocukların %40’tan fazlasında, hem anne hem de babada alt ıslatma öyküsü olan çocuklarda ise %70 civarında alt ıslatma görülebilmektedir.


Alt Islatma Hangi Çocuklarda Sık Görülür?

Gece uykusu derin olan çocuklarda; özellikle uyku apne problemi, gece horlaması ya da ağzı açık uyuyan çocuklarda gece alt ıslatma daha sık olmaktadır. Bu gibi şikâyetleri olan çocukların Kulak Burun Boğaz polikliniğine de başvurmalarında fayda görmekteyiz.

Bunun dışında obez çocuklarda, alerjik problemleri olan ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da gece alt ıslatma daha sık görülebilmektedir.


Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Öncelikle hem aile hem de çocuklara durum iyi şekilde anlatılmalı ve tedavi sürecine motive edilmelidirler. Ayrıca ebeveynlerin, bu durum nedeniyle çocuklarına kesinlikle öfkelenmemeleri gerekmektedir. Çünkü aşırı kızgın bir aile, tedavinin başarısını olumsuz etkileyebilmektedir.

Tedavide öncelikle “davranış tedavisi” dediğimiz; günlük beslenme ve sıvı alımının düzenlenmesi, belli aralıklarla işeme yapılması, uyku vaktinden önce sıvı alımının kısıtlanması ve en önemlisi, düzenli ve rahat bir uyku için yatmadan önceki saatlerde elektronik cihaz kullanımının azaltılması gibi önerilerde bulunmaktayız. Genellikle çoğu çocuk bu önerilerle bile tedavi olabilmektedir.

Davranış tedavisinin dışında, çocukların şikâyetlerine göre bazı oral medikal tedaviler belirli sürelerle kullanılabilmektedir. Medikal tedavide önemli olan, ilacın düzenli kullanılması ve tedavi sürecinde dozun azaltılarak ilacın kesilmesidir.