Bu Belirtileri Yaşıyorsanız Depresyonda Olabilirsiniz!
Depresyon (majör depresif bozukluk ) yaygın ancak ciddi bir duygudurum bozukluğudur. Hislerinizi, düşüncelerinizi, uyumak, yemek yemek ve çalışmak gibi günlük aktivitelerle başa çıkma becerinizi etkileyen ciddi semptomlara neden olur.
Aşağıdaki belirti ve semptomlardan bazılarını en az iki hafta boyunca neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde yaşıyorsanız, depresyonda olabilirsiniz:
- Üzgün, endişeli veya "boş" ruh hali
- Umutsuzluk veya karamsarlık duyguları
- Sinirlilik
- Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik duyguları
- Hobilere ve aktivitelere ilgi veya zevk kaybı
- Azalmış enerji veya yorgunluk
- Daha yavaş hareket etme veya konuşma
- Huzursuz hissetmek veya hareketsiz oturmakta güçlük çekmek
- Konsantre olma, hatırlama veya karar verme zorluğu
- Uyumakta zorluk, sabah erken uyanma veya aşırı uyuma
- İştah ve/veya kilo değişiklikleri
- Ölüm veya intihar düşünceleri veya intihar girişimleri
- Belirgin bir fiziksel nedeni olmayan ve/veya tedaviyle bile hafiflemeyen ağrılar, baş ağrıları, kramplar veya sindirim sorunları
Depresyonda olan herkes her semptomu yaşamaz. Bazı insanlar sadece birkaç semptom yaşarken, diğerleri birçok semptom yaşayabilir. Majör depresyon tanısı için çökkün ruh haline ek olarak birkaç kalıcı semptom gerekir. Semptomların şiddeti ve sıklığı ve ne kadar sürdüğü, bireye ve hastalığına bağlı olarak değişecektir. Semptomlar hastalığın evresine göre de değişebilir.
Mevcut araştırmalar, depresyonun genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını göstermektedir.
Depresyonun tipine ve şiddetine göre tedavi yöntemleri değişebileceği için, bahsedilen belirtiler varsa bir uzmana danışılması önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirmek depresyon belirtilerini azaltabilir. Antidepresanlar adı verilen reçeteli ilaçlar, depresyona neden olan beyin kimyasını değiştirmeye yardımcı olabilir. Antidepresanların etki göstermesi birkaç hafta sürebilir. Psikoterapiler, yaşamdaki stres ve çatışmalarla başa çıkmak için daha donanımlı olmanız için düşünce kalıplarınızı değiştirmenize ve başa çıkma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.