Çocuklarda Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm spektrum bozukluğu; Sınırlı ilgi alanları, tekrarlayıcı davranışlar, sosyal iletişim becerilerde yetersizliklerin görüldüğü üç yaş öncesi dönemde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden nöropsikolojik bir bozukluktur.
Eğer çocuğunuz;
İsmi söylendiğinde bakmıyor, göz temasından kaçınıyor, takıntılı davranışlar sergiliyor, dil gelişiminde gerilik yaşanıyorsa bir uzman tarafından destek alınması gerekmektir. Otizm, bir zeka geriliği değildir. Otizmli olan çocuklarda öğrenme güçlüğü ve zeka problemi olabildiği gibi görülmediği durumlarda vardır. Son zamanlarda yapılan incelemelerde 54 kişide 1 çocukta otizm görüldüğü ortaya çıkmıştır.
Otizmde erken teşhis ve tanı önemlidir. Erken tedavi süreciyle beraber çocuklarda önemli farklılar görülmektedir, dil becerilerinde artış, ince motor beceri kullanımında iyileşme, göz kontağında artış, tekrarlayan davranışlarda ciddi azalmalar olduğu gözlenmiştir.
Sabır, sevgi ve gerekli kurum desteklendirilmeleriyle beraber otizm de ciddi iyileşmeler görülür, unutmayalım otizm ruhsal bir bozukluk değildir, aileler kendilerini bu konuda suçlamamalı ancak iyi bir eğitimle beraber sürecin güzel yönetilmesine destek vermelilerdir.
SAYGILARIMLA