Obezite Nasıl Anlaşılır?   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Obezite Olduğunuz Nasıl Anlaşılır?

Obezite Olduğunuz Nasıl Anlaşılır?

Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra ekonomik durumu çok iyi olmayan ülkelerde dâhil olmak üzere birçok ülke için önemli bir sağlık sorunu olarak yer almaktadır Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘’ Yağ miktarının adipoz dokuda, sağlığı bozacak şekilde birikimi’’ olarak tanımlanmaktadır. Obezite aşırı yağ dokusu birikimi (ideal ağırlığın %20’ den fazla olması) ve yağ hücre boyutunun genişlemesi (hipetrofik obezite) veya yağ hücre sayısının artması (hiperplastik) ya da her ikisinin kombinasyonu olması ile karakterize, çok nedenli bir hastalıktır.

Obezite, hipertansiyon, dislipidemi(kolesterol), tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, inme ve koroner kalp hastalığı mortalite ile doğrudan ilişkilidir. Aşırı yağ kütlesi ile insülin direnci arasında yapılan birçok çalışma ile net olarak bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle ağırlık artışının TİP 2 Diyabet ile doğrudan ilişkisi vardır.

Obezite oluşumu genetik, yetersiz fiziksel aktivite, inflamasyon, ilaç kullanımı uyku, stres, sırkadiyan ritim, porsiyon ölçüleri, obezojenler, virüsler ve patojenler, bağırsak mikroflorası gibi sayabileceğim birçok faktör bağlıdır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki en önemli faktörlerden biri genetik yapıdır. Ebeveynlerden bir tanesi obez seviyesinde ise doğan çocuğun obez olma ihtimali %40 iken ebeveynlerin ikisinde de obez seviyesi gözlemlenirse bu oran % 80 ‘e kadar çıkmaktadır.

Fazla kiloluğun tanımı, ağırlığın boy uzunluğuna dayalı bir standarttı aştığı durumdur. Obezite, genel veya bölgesel olan aşırı yağlanma durumudur. Kişide fazla kiloluluk olabilir fakat bu durum var olan yağ miktarına göre obezlik seviyesi değişmektedir. Vücut yağı veya adipozite’nin değerlendirilmesi beden kütle indeksi veya Deurenberg denklemi ile hesaplanmaktadır. Günümüzde en çok BKİ olarak tanımlanan beden kütle indeksi ile hesaplanmaktadır. 

BKI ağırlığın, boyun karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır.(BKI=KİLO(KG) /BOY(M2) Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş sınıflama gereğince obezite hesaplama için de kullanılan vücut kitle indeksine

(BKI) göre şu şekilde sınıflandırılır:

  • 18.5 altında; Az kilolu
  • 18.5 - 24.9; Normal Kilo
  • 25.0 - 29.9; Fazla Kilo
  • 30.0 - 39.9; Obez
  • 50 ve üstü -- Süper Obez olarak belirlenmiştir.

Kişinin kilolu olması ya da BKI seviyesinin yüksek olması o kişinin metabolik olarak rahatsız olduğu anlamına gelmemektedir. Bir kişinin metabolik olarak sağlıklı olabilmesi için;
Karın bölgesinin kalçadan fazla olmamalı. 

  • Bel kalça oranı E>1.0 K> 0,8 olmalı
  • Boy/2 =  bel çevresi olmalı
  • Kadın bel çevresi > 88 ve erkek >102 şeklinde olmalıdır. 
  • İnsülin (HOMO-IR) değeri hesaplaması
  • Metabolik sendrom komponentleri olmaması ( Kan basıncı, Kan şekeri, Kan lipitleri)

Bu verilen maddelerden herhangi kişide 2’ si karşılamasa kişi metabolik olarak hasta sayılmaktadır.