Yumurtalık Kanseri Nedir?
Kadın rahminin her iki tarafındada bulunan iki adet yumurta bulunmaktadır. Yumurtalıklar kadınlık hormonu olan progesteron ve östrojen hormonlarını salgılamaktadır. Yumurtalık kanseri en çok görülen kanser türü olmakla birlikte erken teşhisi zor olan bir hastalıktır.
Hastalığın yumurtalıklarda sınırlı kaldığı dönemde tedavi şansı yüksektir ancak ileriki dönemlerde kanserli hücreler yayılma gösterdi ise tedavi etme olasılığı azalmaktadır.
Yumurtalık kanserinden şüphelenmek için şu şikayetleri değerlendirmek gerekir; karında oluşan şişlik, yemek yerken hızlıca gelen doygunluk hissi buna bağlı gelişen hızlı kilo kayıpları, pelvis bölgesinde hissedilen rahatsızlık, kabızlık şikayetleri, adet düzensizliği, sık sık idrara çıkma ihtiyacı gibi durumlarda doktora başvurmak gereklidir.
Yumurtalık kanserine neden olan etkenler net olarak bulunamamış olsa da genetik üzerinde herhangi bir mutasyon ile normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi, hızlı yayılım gösteren kanser hücreleri, aile de görülmüş kanser öyküsü, menepoz dönemine girilmiş olması gibi etkenler olduğu gözlemlenmiştir.
Yumurtalık kanseri türlerine göre değişkenlik göstermektedir:
Epitel Tümörler: Yumurtalıkların dışını saran ince dokuda başlar. Yumurtalık kanserinin %90’ını oluşturmaktadır.
Stromal Tümörler: Salgılanan hormanların içeren hücrelerde başlar. Bu tümörün teşhisi diğer tümör teşhislerine göre daha kolaydır. %7 oranında görülmektedir.
Germ Hücreli Tümörler: Yumurta üreten hücrelerde baişalamakla birlikte bu kanser türü genç yaştaki kadınlarda görülmektdir.
Yumurtalık kanserinin etkilyen risk faktörleri ise yaş, kalıtsal genler, östrojen hormon tedavisi, adet döneminin hangi yaşta başladığı ve bittiği, hiç hamile kalmamış olma, doğurganlık tedavisi öyküsü bulunanlar, sigara içilmesi, polikistik over sendromu gibi faktörler yumurtalık kanseri hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır.
Yumurtalık kanseri tanısının yapılabilmesi için genital organ incelenir. Daha sonra rahim ve yumurtalığın durumunu anlayabilmek için elle muayene işlemi yapılır. Hastalarda ki anormalliklerin gözlemlenebilmesi için vajinaya spekulum yerleştirilerek inceleme yapılır. Doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda yumurtalıkların boyutu ve yapısının incelenebilmesi için BT ve USG görüntülemesi yapılır. Doktorunuz kan testide önerebilmektedir. Cerrahi müdahele ile kanser tanısını koyabilmek adına doku örneği alınabilir.
Yumurtalık kanseri hastalığına yakalanmamak için şunlara dikkat edilmesi gereklidir;
- 10 yıl süreyle oral yoldan doğum kontrol hapı kullanımı,
- Daha önceden hamile kalmak,
- Emzirme geçmişi olması risk faktörünü azaltabilmektedir.
Yumurtalık kanseri tedavisinde cerrahi müdahale ve doktorun gerek gördüğü hallerde kemoterapiyide içerebilmektedir. Her iki yumurtalıkta bulunan tüplerin, rahmin çıkarılması, rahmin etrafında bulunan lenf düğümlerini ve yağlı karın dokusunun alınması işlemini içerir. Bu işlemlerin hastadan hastaya değişiklik gösterdiği her hastada aynı işlem basamaklarının uygulanmadığı belirtilmelidir. Erken aşamalarda tespit edilirse az kapsamlı tedavi planı oluşturulacaktır.
Tek bir yumurtalık ya da tüp alınması çocuk sahibi olmayı engellememektedir. İleri seviye kanser tedavilerinde ameliyat sonrası kemoterapi tedavisi alınması gereklidir.