Mesane Kanseri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Mesane Kanseri

Mesane Kanseri

Mesane, vücutta üretilen idrarın depolanmasını ve boşaltımını sağlayan içi boş bir organdır.

Mesane Kanseri Nedir? Kimlerde görülme riski fazladır?

Mesane kanseri, tüm idrar yollarında ikinci en sık görülen kanser türüdür. Mesane kanseri, mesane iç yüzeyinde bulunan değişici epitel hücrelerinden oluşmaktadır. Erkeklerde en sık görülen 4. Kanser türüdür ve erkeklerde kadınlara göre daha sık ortaya çıkmaktadır. Yeni tanı konulan mesane kanserlerinin yaklaşık %70’i yüzeyel yani kas tabakasına yayılmamış tümörler iken, %30 kadarı Kas tabakasına ve ya daha ilerisine yayılmış tümörlerdir.

Mesane kanseri oluşumunda en önemli risk faktörü, uzun süreli ve yoğun sigara ve tütün ürünleri kullanımıdır. Uzun süreli sigara ve tütün ürünleri kullananlarda mesane kanseri gelişme riski en az 4 kat artmaktadır. Bunu haricinde deri, tekstil boya sanayi gibi kimyasallarla temasın yoğun olduğu mesleklerde de kanser gelişme riski artmaktadır.

Bununla birlikte Akdeniz diyeti gibi, içerisinde bol yeşillik ve zeytinyağı içeren diyetlerin mesane kanserine karşı koruyucu özelliği olduğu da bilinmektedir.

Mesane kanseri belirtileri nelerdir?

Mesane kanserinin en sık ve en önemli belirtisi kanlı idrar yapmadır. Bu nedenle yoğun sigara kullanımı olan ve idrarında kan görülen hastaların mesane kanseri açısından tetkik edilmesinde fayda vardır. Kanlı idrar yapma dışında tümörün yerleşim yerine bağlı olarak, sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken zorlanma ve ağrı gibi şikâyetler de görülebilmektedir. Daha ileri hastalık durumunda yorgunluk, kemik ağrıları ve kilo kaybı gibi şikâyetler oluşmaktadır.

Mesane kanseri tanı ve tedavisi nedir?

Mesane kanseri şüphesi olan hastalarda Ultrason ve Tomografi gibi yöntemler tanı koymada yardımcı olabilmektedir. Ancak tümör şüphesi olan hastalarda, tanı sistoskopi denilen, bir kamera yardımı ile idrar kesesinin içerisinin görüntülendiği işlem ile konulmaktadır. Uygun hastalarda aynı işlem esnasında görülen tümörler kapalı yöntemle kesilerek dışarı alınmaktadır. Alınan parçalar patolojik değerlendirmeye alınmakta sonuca göre ek tedavi planları oluşturulmaktadır.

-Eğer tümör kasa ilerlememişse uygun hastalarda mesane içerisine verilecek bazı tedavi edici ajanlarda tümör progresyonu ve rekürrensleri önlenebilmekte ve aralıklı olarak hastalara sistoskopi işlemi tekrarlanmaktadır.

-Kasa ilerlemiş hastalığı olanlarda ise altın standart tedavi yöntemi mesanenin komşu organlarla birlikte çıkarıldığı radikal sistektomi ameliyatıdır. Ameliyat sonrasında ve ya öncesinde uygun hastalara kemoterapi de uygulanabilmektedir.