Su İçmenin Yararları ve Zararları Nelerdir?   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Doğru Su Tüketiminin Vücudumuza Etkisi Nedir?

Doğru Su Tüketiminin Vücudumuza Etkisi Nedir?

Su vücudun en büyük bileşenlerindendir. İnsan vücudunun %75-85’ini su oluşturur. Bu oran yaş ve vücuttaki yağ oranına göre değişir. Su; yağ oranı düşük olan yetişkinlerde su oranı %60-70’ i oluştururken; obez yetişkinlerde bu oran sadece %45-55 arasındadır. Sporcularda toplam vücut suyu sporcu olmayanlardan daha yüksektir.

Bireyde yaş ve kas kütlesi azaldıkça su oranı buna bağlı olarak azalmaktadır. Su; vücut sisteminin çalışabilmesi için hücrelerin besin ihtiyacını karşılar, hücresel reaksiyonlar için çözünen maddeleri sağlar,  kan hacmini korur, besinleri taşır, sindirim, emilim ve atılımları sağlar. Vücut içerisindeki suyu %20 kaybı ölüme neden olabilir; %10’luk kayıp temel vücut sistemlerine zarar verir, vücudun var olması gereken düzeni bozulur, organlar yeterli su alımı sağlayamaz. Hafif dehidrasyon (%1-2’lik kayıp) bile işlev ve dikkat kaybına, kalp hızında artışa ve kişinin hareketlerinde kısıtlamalar meydana gelmektedir.  Kişi birkaç hafta aç yaşayabilirken, sağlıklı yetişkinler sususuzluğa 10 gün, çocuklar ise susuzluğa sadece 5 gün dayanabilir. 


Vücut suyunun dağılımı farklı koşullarda değişirken, vücudun normal su miktarı sabit kalır. Yiyecek ve içileceklerle alınan su; idrar, terleme, dışkı ve solunumla kaybedilen su ile dengelenmektedir.
Vücut suyu depo edememektedir bu yüzden her 24 saatte kaybedilen su miktarı, sağlık ve dengeyi korumak için kaybedilen su yerine konmalıdır. Normal koşullarda, önerilen enerji miktarına dayalı olarak yetişkinler için 1 mL/kkal ve bebekler için 1.5mL/kkal uygundur. Bu, yetişkinlerde yaklaşık 35mL/kg vücut ağırlığına, çocuklarda 50-60 mL/kg’a ve bebeklerde 150mL/kg’ a düşmektedir. 

Genel olarak, vücut cüssesine dayalı olarak, besinler de dahil olmak üzere tüm kaynaklardan su için izin verilen günlük uygun miktar, yaklaşık olarak yetişkin erkekler için 3.7L(15.5 kupa su),(1 kupa=240mL) ve yetişkin kadınlar için 2.7L(11kupa)’dır. Bebekler, sınırlı böbrek kapasitesinden dolayı yüksek solüt yükü ile başa çıkabilmek için, vücut suyu yüzdelerinin yüksek olmasından ve vücut ağırlık başına büyük yüzey alanlarına sahip daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Emziren bir annenin su gereksiniminde süt üretimi için günde yaklaşık 600-700mL (2,5-3 kupa) artar.