Omuz Artroskopisi Nedir?
Omuz bölgesi dört farklı eklemden oluşmaktadır ve vücudumuzun en hareketli kısmıdır. Fazla hareket kapasitesi ile eş değer olarak yaralanmaya oldukça uygun bir konumda bulunmaktadır. Omuzda oluşacak problemler, omuz çıkıkları, omuz sıkışma sendromları, sakatlanmalar, donmuş omuz sendromu gibi durumlarda ya da kazalar sonucunda oluşabilir ve sık tekrarlayabilir. Ancak bu problemleri aşmak artık hiç de zor değildir.
Artroskopi yöntemi; küçük kesikler açılarak omuz ekleminin içinin görülebilir hale getirilmesi ve burada operasyon yapılabilmesini sağlamaktır. Bu operasyon için artroskop adı verilen ince, uzun ve ışıklı bir kameralı aygıt kullanılır. Kamera yardımıyla alınan görüntüler sayesinde, omuzdaki sorun tespit edilir ve tedavi edilebilir. Artroskopi yönteminde çok küçük kesikler açıldığı için, iyileşme süreci açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürer ve çok daha az acılıdır.
Omuz artroskopisi sonrası buz uygulaması yapılmalıdır uygulama şekli doktorun oluşturduğu tedavi planına göre yapılmalı gerektiği durumlara omuz askısı ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Tedavi planı ile birlikte iyileşme seyrine göre birkaç gün içinde belirli hareketler yapılabilmektedir.
Ateş, uyuşma, karıncalanma, kızarıklık, şişlik gibi durumlardan biri meydana gelirse hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. İyileşme sürecine takiben doktorunuz fizik tedavi planınızın oluşturulması için sizi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne yönlendirecektir. Artroskopi ameliyatı omzun eski performansına ulaşması için ilk basamaktır ve rehabilitasyon aşamasıyla iyileşme süreci hızlanacaktır.