GEBELİK VE KORONAVİRÜS   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Hamilelik Döneminde Koronavirüs

Hamilelik Döneminde Koronavirüs

Yeni bir tür koronavirüs, SARS-COV-2 veya Covid-19 ismi ile bilinen ve ortalama 3 aydır bütün dünyada endişe yaratan bu virüs esasen MERS ve SARS kadar ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olan ve geçmiş yıllarda da dünyada ciddi salgınlar yapmış bir virüs ailesinin üyesi.

Bu hastalığa yakalanmamak için ne gibi tedbirler almalıyız? Hastalık belirtileri neler olabilir? Hamilelikte virüse yakalanmak bebeğe ve anneye ne gibi zararlar verebilir? Anne karnındaki bebeğe de koranavirüs geçer mi? Normal doğum ya da sezaryen doğum mu tercih edilmeli? Doğumdan sonra bebeğinizi korumak için neler yapılmalı? Bu hastalığa yakalanınca bebek emzirebilir mi? Bebeği anneden ayırmak gerekir mi?

Koranavirüs nasıl yayılıyor?

Virüs ilk olarak Çin’in Wuhan kentindeki bir deniz mahsülleri pazarında hayvanlardan insanlara geçmiş olarak başlamış da şu an geçerli olan bulaşma yolu insandan insanadır. Fazlaca hızlı yayılan solunum yolu ile geçen bir virüstür.

Hamilelerde koronavirüs belirtileri nelerdir?

Hamilelerde Covid-19 belirtileri diğer kişilerden farklı değildir. Çoğunlukla hafif veya orta şiddette grip veya grip-türevi belirtilerle ortaya çıkar. Ateş, nefes darlığı, Öksürük ve solunumsal farklı problemler eşlik edebilir. Zatürre ve önemli derecede solunum yetersizliği çoğunlukla ileri yaşta ve düşkün, immün sistemi baskılanmış kişilerde gördüğümüz bulgulardır.

Anne karnındaki bebeğe etkisi nedir?

Covid-19'un hamilelikte anneden bebeğe geçtiği bir vaka bu zamana kadar gösterilmemiştir. Özellikle hastalığın en çok görüldüğü Çin’de yapılan çalışmalarda, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısında, kordon kanında, yenidoğan bebeğin boğazından doğum sonrasında alınmış sürüntü örneklerinde ve anne sütünde virüs izlenmemiştir. Bu nedenle güncel bilgilerden yola çıkarak Covid-19 enfeksiyonunun anne karnında bebeğe geçmediği kabul edilmektedir. Aynı virüs türünün diğer üyelerinin neden olduğu MERS ve SARS hastalıklarında önemli derecede erken doğum ve düşük riski görülmüş olsa da yeni tip Covid-19 enfeksiyonunda erken doğum veya düşük riskinde bir artış olmamıştır.

Hamilelere neler öneriyoruz?

1-Özellikle riskli alanlara yolculuk planlayan hamilelerin seyahatlerini ertelemeleri önerilir.

2-Riskli bölgelere seyahatte bulunmuş ve Covid-19 enfeksiyonu geçiren veya şüpheli bir bireyle temas etmiş olan bütün hamilelerin en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye edilir.

3-Özellikle kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, sık sık el yıkanması, mümkün olabildiğince enfeksiyon bulaşma riski olan toplu alanlardan uzak durulması tavsiye edilir.

Hamilelikte enfeksiyon görülürse ne yapmalı?

Bütün tedbirlere rağmen hamilelik sırasında Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişiler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumlarınca karantina altında tutulmalı ve uygulanması gereken tedavi başlanmalıdır. Takip ve tedavi süreci diğer kişilerden farklı değildir. Özellikle bu süreçte çekilecek tomografiler ve röntgen bebeği olumsuz etkileyebileceği için annelerin korku duymasına neden olur, fakat anne karnındaki bebek için gerekli koruma tedbirleri alındıktan sonra bu testlerin yapılmasına izin verilmesi gereklidir. Bunun sebebi; anne sağlığı her zaman ilk önceliktir.

Virüs enfeksiyonu eğer kişiye bulaşmışsa sonraki 14 günlük süreç kuluçka sürecidir. Bu nedenle doğuma yakın enfekte olmuş gebelerde hastalık bulguları oluşmamış bile olsa, doğumdan sonra hastalık bulguları oluşabilir. Böyle bir durumda muhakkak alanında uzman hekime başvurulmalıdır.

Koronavirüs doğum şeklini etkiler mi?

Bütün dünyada görülen bulgulardan ve yapılan çalışmalardan çıkarılan sonuçlara göre Covid-19 enfeksiyonu doğum şeklinizi etkilememektedir. Covid-19 Enfeksiyonu nedeni ile sezaryen doğumu tercih etmenize gerek yoktur. Anne ve bebek sağlık durumu iyi olduğu müddetçe normal vajinal doğum beklenmelidir. Fakat annenin genel olarak sağlığında enfeksiyona bağlı önemli derecede sıkıntılar varsa sezaryen doğum düşünülebilir.

Koronavirüs ile enfekte bir anne bebeğini emzirebilir mi?

Covid-19'un anneden bebeğe anne karnında geçmediği net şekilde ifade edilmiştir. Fakat doğumdan hemen sonraki süreçte anne ile temasa bağlı enfeksiyon bulaşabilir. Bazı ülkelerde Covid-19'lu annelerin bebekleri doğar doğmaz yanlarından alınmış başka bir alanda izlenmiş ve anne sütü takviyesi yapılmamıştır. Fakat şu an bütün dünyada kabul edilmiş yaklaşım anne ile bebeğin beraber kalması yönündedir. Anne bebek arasında bağlanmanın sağlanması bebeğin sağlıklı olması için anne sütünü kolaylıkla alması hem anne hem de bebek için hayati derecede önem taşımaktadır. Bu sebeple anne ile bebek bazı tedbirler alınarak aynı odada gözlem altında tutulabilir.

Bu tedbirler:

  • Bebeği emzirmeden veya emzik biberon gibi gereçlere dokunmadan önce mutlaka eller el yıkama talimatlarına göre yıkanmalıdır.
  • Bebek Emzirme için memeye alındığında muhakkak bir koruyucu yüz maskesi kullanılmalıdır.
  • Anne sütü, süt sağma makinesiyle sağılarak veriliyor ise pompalar ve sağım setleri muhakkak uygun şartlarda sterilize edilmelidir.
  • Şayet bebeğe süt sağılarak veriliyorsa mamayı veya sütü bu konuda deneyimli başka biri bebeğe vermelidir.