Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Hepimiz gündelik hayatımızda sıklıkla stres faktörleri ile karşılaşmaktayız. Stresli yaşam olayları hayattan aldığımız yaşam doyumunu ve sosyal hayatımızı etkileyebilmektedir.
Stres kişinin tehdit edici veya zorlu durumlar karşısında tepki oluşturmasını sağlamaktadır. Stresin her türlüsü olumsuz değildir. Kişiyi harakete geçiren ve potansiyelini ortaya çıkarmaya yardımcı olan stresi pozitif olarak düşünebiliriz. İnsanın heyecanını arttırmakla birlikte hedefine ulaşmasında yardımcı olur. Negatif stres ise bireyin stresle başa çıkma kaynaklarını yeterli olarak kullanmamasına yol açar. Bunun sonucunda başarısızlık, özgüven eksikliği ve işte performans düşüklüğü gibi sonuçlar görülebilmektedir. Strese etki eden bir diğer önemli unsur ise kişinin düşünce kalıpları olabilmektedir.
Kişi herhangi bir durum ya da olay hakkında mükemmeliyetçi olabilir. Birey bu şekilde düşündüğünde kendine hata yapabilecek bir alan bırakmadığı için stresli hissetmeye başlamakta ve başa çıkmada zorlanmaktadır. Tüm bunlarla birlikte kişinin belirsizliğe ve sorunlara karşı tahammülsüz oluşu, geçmişten getirdiği olumsuz deneyimler ve stresli yaşam olayını algılama ve yorumlama şekli strese dair tepkilerinin nedenleri olabilmektedir.
Stres ile başa çıkabilmek için bireyin hayatına dair gerçekçi hedefler ve beklentiler belirleyebilmesi, aynı anda birden fazla iş ile uğraşmak kişinin stres seviyesini arttırıyorsa tek bir durum üzerinden ilerlemesi, başarılı olduğu durum ve konuları kendine hatırlatması önemlidir. Ayrıca çözüm odaklı düşünebilmek, bireyin sosyal çevresinden kopmamasıda stres ile başa çıkmasında etkilidir.
Terapide strese neden olan düşünce kalıplarını danışan ile sorgulamakta ve kişiye farkındalık kazandırarak yeniden ele almaya çalışmaktayız.
Stres ile başa çıkmaya çalışırken uzman biriyle bu süreci geçirebilmek adına Özel Gebze Yüzyıl Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz.
Herkese sağlıklı günler dileriz.