Diş Eti Kanamaları   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Sağlıklı Bir Diş Etinin Düşmanı Diş Eti Kanamaları

Sağlıklı Bir Diş Etinin Düşmanı Diş Eti Kanamaları

Diş eti kanaması, yeterince önem verilmemesine rağmen toplumda sık görülen bir hastalıktır. Ağız ve dişlerin alt yapısını oluşturan diş etlerinin herhangi bir nedenden dolayı kanamasıdır. Genellikle dişin kanadığı düşünülür ama aslında diş eti kanar. Sağlıklı diş eti, normal bir fırçalama veya diş ipi uygulanması ile kanamaz. Fırçalama sırasında görülen kanama önemsenmeli ve tedavi edilmelidir.

Belirtileri Nedir?
Diş eti kanaması, daha çok diş fırçalarken görülür. Bazı ilerlemiş vakalarda herhangi bir müdahale olmadan da diş etleri kanayabilir. Bu durumdaki kişilerde iltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat gelişebilir. Diş etleri kaşınır, kişi yediklerinin tadını alamayabilir.  Sağlıklı diş etleri soluk pembe renk ve mat iken hasta diş eti kırmızı ve şiştir. Zamanla diş etleri geri çekilerek ve diş kökü dışarı çıkmaya başlar, dişler sallanır.  
Nedenleri Nedir?

  • Diş eti kanamasının en önemli nedeni yetersiz bakımdır. Hijyeni olmayan ağız içinde bakteri plakları oluşur. Bunlar da kanamaya sebep olur. 
  • Vitamin eksikliği ve sigara kullanımı da diş eti kanamasının önemli nedenlerindendir. 
  • Diş eti hastalıkları % 30 oranında genetik yatkınlıktan oluşur.  
  • Gebelik, menopoz ve adet dönemindeki hormonal değişimler diş etlerini hassaslaştırır.  
  • Stres, vücudun genel dengesini bozduğu için diş eti hastalıklarının gelişimini de tetikler. 
  • Ayrıca, anti depresan ilaçlar, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları diş eti hassasiyetini arttırabilir.
  • Gece uykuda dişleri sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı da diş eti hastalıklarının sebeplerindendir. 
  • Diş etlerinde enfeksiyon riskine sebep olan diyabet hastalığı da diş eti kanamasına neden olabilir. 
  • Kötü yapılmış dolgular diş etine baskı yapar, bu da diş etinde sorun yaşanmasına neden olur.

Risk Faktörleri Nedir?
Diş eti kanaması, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalığın önlenmesi için kanamaya neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Diş eti kanaması tedavi edilmezse, diş eti hastalığının başlangıcı olan Gingivitis olarak devam eder. Daha sonra diş eti hastalıklarının ilerlemiş safhası olan Periodontitis'te dönüşebilir.


Komplikasyonları Nedir?
Diş eti hastalıklarıyla kalp hastalıkları arasında ciddi bir bağ vardır. Bu iki hastalık da ileri yaş erkeklerde, sosyokültürel düzeyi düşük, sigara kullanan, yüksek tansiyonlu ve stresli kişilerde daha sık görülür. Yetersiz ağız bakımı olan diyabet hastalarında, gebelerde, akciğer hastalarında diş etlerindeki zararlı mikroorganizmalara bağlı olarak mevcut hastalıkların komplikasyonlarında artış olabilir.  
Düzenli ağız bakımının yapılması çok önemlidir. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, arayüz fırçasının ve diş ipinin kullanımı ihmal edilmemelidir.  


Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Genellikle ilk teşhis hasta tarafından konur. Diş hekimi muayenesinde; hastanın diş etlerinde kanama, ağızda kötü bir tat veya koku, kırmızı ve şiş diş etleri, soğuk sıcak hassasiyeti olup olmadığı kontrol edilir. Diş ile diş eti arasındaki derinlik  periodontal sond ile ölçülür, radyografik bulgularla değerlendirilir ve teşhis konur.


Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti tedavisinde, dişlerin etrafındaki yumuşak ve sert dokulardaki hasarın giderilmesi amaçlanır. Dental plak, diş hekimi tarafından özel aletlerle ağız içinden uzaklaştırılır. Basit diş eti iltihaplarında yalnızca bu uygulama yapılırken, ileri evrelerde operasyona hazırlık amacıyla kullanılabilir.
İlerleyen yaşlarda dişlerin kaybedilmemesi için, her gün düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve arayüz fırçasının kullanılması gerekir. Diş hekimine düzenli kontrole gidilmesi diş taşı ve plak oluşumunun önlenmesini sağlar. Diş hekiminin yapacağı diş taşı temizliği; diş fırçası, ile girilemeyen alanları  sertleşmiş diş taşlarından temizler. Diş etlerine zarar vermeden, diş fırçası ve diş ipi kullanılması öğrenilmelidir.