Vulva Kanseri Nedir? / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Vulva Kanseri Nedir?

Vulva Kanseri Nedir?

Kadınlarda üreme organının dış bölümüne vulva denir. Vulva kanseri vajen girişini çevreleyen derinin kanseridir. Gelişim evresi yavaş şekilde ilerler ve başlarda lezyon oluşması şeklinde başlar. Lezyonlar temizlenmediği takdirde ilerler ve başlangıç evresi aşılmış olur. İlerlemiş olan kanser hücrelerinin ne kadar yayıldığını tespit etmek gerekir.

Vulva kanseri hastalığında risk faktörleri şunlardır;

HPV virüsü tehdidid vulva kanseri hastalık riskini arttırmaktadır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşmaktadır. Bazı kadınlarda kendiliğinden geçse bile bazılarında kansere dönüşebilecek lezyonlar kalır.
Otoimmün (bağışıklık) duyarlılığı bulunan, HIV enfeksiyonu oluşumuna yatkın kadınlarda vulva kanser hastalığı görülme riski fazladır. Vulva derisinin sürekli kaşınması deri incelmesi yaşanabilir ve buna bağlı olarak deri lezyonu oluşmuş kadınlarda ve sigara içme alışkanlığı olan kadınlarda ve 65 yaş üstü kadınlarda görülme ihtimali fazladır.

Vulva kanseri belirtileri ise şunlardır;

  1. Vulvada oluşan geçmeyen kaşıntı ve yanma,
  2. Cinsel ilişkiye girilmediği halde görülen kanama,
  3. Vajinanın dış derisinde bulunan labiada normalden soluk olma ya da kırmızılık halinde değişkenlik
  4. Siğil, döküntü, labia derisinde kalınlaşmaya bağlı görülen değişiklikler,
  5. Vulvada oluşan şişlik ya da hassasiyet
  6. İdrar yaparken ya da cinsel ilişki esnasında kasık ağrısı.

Vulva kanser tedavisi için yapılması gereken cerrahi işlemler şunlardır; vulvanın bir kısmının alınması, vulvanın tamamının alınması, kanserli hücrelerin çevreye yayılmasına bağlı olarak lenf düğümlerinin alınması, radyoterapi ve kemoterapi ile desteklenerek tedavinin sonlandırılmasıdır.

Vulva kanseri hastalığına yakalanmayı önleyebilmek adına şu adımlar yapılabilmektedir; cinsel yolla bulaşan hastalık riskinin azalatabilmek için HIV ve HPV aşılarının yapılması önemli bir adımdır.
Her cinsel ilişkide sağlığınızı koruyabilmek adına prezervatif kullanılması doktorlar tarafından önerilmektedir.

Doktorunuza danışarak pelvik muayene hakkında bilgi alın.