Obezitede Uygulanan Ameliyatlar
Obezite ve Metabolik cerrahi diyet spor yada medikal tedaviye rağmen kilo verememiş morbid obez ve metabolik bir hastalığı olan hastalarda uygulanan bir cerrahi prosedürdür.
Obezite başta diyabet olmak üzere hipertansiyon , svo(inme), Karaciğer Yağlanması, uyku apne sendromu, kalp yetmezliği, dizlerde artroz, çeşitli kanser türleri gibi bir çok kronik hastalığı neden olmaktadır ve yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürmektedir.
Eğer vucut kitle indeksi 40 ‘ın üstünde ise yada 35’in üstünde ve yandaş bir kronik hastalığı varsa : Tip 2 Diyabet, hipertansiyon, uyku apne sendromu, Hiperlipidemi ve Karaciğerde ciddi boyutda yağlanma gibi bu hastalarda obezite cerrahisi uygulanabilir.
Vucut Kitle İndeksi : Kilonun, boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır.
Obezite Cerrahisinde en çok yapılan Ameliyat Halk arasında TÜP MİDE denilen SLEEVE GASTREKTOMİ ameliyatıdır.
Bu ameliyatlar sonrası komplikasyonları en aza indirmek için ameliyat öncesi hastalar ın çok iyi hazırlanması gerekir . Kan tahlilleri, Batın USG, Üst GIS Endoskopisi, AC grafisi, EKG, Solunum Fonksiyon testi gibi tetkikllerin yapılması ayrıca ;Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri , dahiliye ve Anastezi ve Reanimasyon Uzman Hekimlerin Konsültasyonlarının mutlaka yapılması gerekir.
TÜP MİDE AMELİYATI (SLEEVE GASTREKTOMİ)
Günümüzde obezitede en sık uygulanan ameliyat şeklidir. Mide uzunlamasına kesilip çıkarılır. Midenin yaklaşık %80 i çıkarılır. Özelllikle iştah açıcı hormon salgılayan Fundus denilen kısmı tama yakın çıkarılır.
Bu ameliyat iki şekilde etkili olur :Birincisi mide hacmi ¾ oranında küçüldüğü için gıda alımı hacim olarak kısıtlanmış olur ikincisi iştah açıcı hormon salgısı azaldığı için iştah da azalır.
Ameliyat öncesi komplikasyonları en aza indirmek için ameliyat öncesi hastalar ın çok iyi hazırlanması gerekir . Kan tahlilleri, Batın USG, Üst GIS Endoskopisi, AC grafisi, EKG, Solunum Fonksiyon testi gibi tetkikllerin yapılması ayrıca; Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri , dahiliye, Anastezi ve Reanimasyon Uzman Hekimlerin Konsültasyonlarının mutlaka yapılması gerekir.
Ameliyat sonrası hastanede ortalama 5 gün yakın takip edilen hastalar 1 ay sıvı-yumuşak-Püre haldeki besinlerle beslenirler. Ayda 4-6 kilo verirler. Çoğunlıkla 6 -12 ay sonunda ideal kilolarına ulaşırlar.
OP. DR. ERHAN BAKIRCIOĞLU