Rahim Ağzı Kanseri Nedir? / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim kanseri ile ayrıştığı nokta oluştuğu bölgedir. Rahim ağzı kanserinin oluştuğu yer rahmi ve döllenmenin oluşması için geçilen yolu birbirine bağlayan serviks bölgesidir.

Ülkemizde rahim ağzı kanseri rahim kanseri kadar yaygın görülmektedir. 35-44 yaş arası kadınlarda görülme riski fazladır. Rahim ağzı kanserinin oluşmasındaki en büyük etken HPV virüsüdür ve %95’i kapsamaktadır. Halk arasında insan virüsü olarak adlandırılmaktadır.

HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Sigara kullanımı rahim ağzı kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Erken yaşta cinsel ilişki, çok eşli cinsel yaşam, fazlaca doğum yapma, vitamin eksiklikleri, bağışıklığı etkileyen ilaçlar hastalığın tetiklenmesine sebep olmaktadır.

Erken dönemde kendini hemen göstermeyen bu kanser türü bazı durumlarda şu belirtilerle anlaşılabilmektedir; lekelenme tarzı kanama, kanlı veya kötü kokulu akıntılar, adet düzensizliği, cinsel ilişki sonrası görülen kanamalar ve bunlara ek olarak gelişen; bacaklarda ağrı ve şişlik, kansızlığa neden olacak kadar şiddetli kanama, idrar yolları tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen böbrek hastalıkları gibi şikayetler rahim ağzı kanserinden şüphelenilmesini gerektirmektedir.

Erken dönemli kanserlerde ameliyatla tedavi şansı mümkündür. Bu ameliyatlarda rahmin tamamen alınması gerekebilir. Açık cerrahi uygulamalar yapılabileceği gibi laparoskopik yöntemlede yapılmaktadır. Yayılmış özellik gösteren kanserli hücreler için gerek görülen durumlarda kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi alınması gereklidir.

Hastalıktan korunmak için şu iki adım önemlidir;

  1. Birinci korunma şekli aşılama yöntemidir. HPV virüs tiplerine karşı aşılanma hastalığa yakalanma riskini düşürecektir.
  2. İkinci korunma şekli ise tarama yöntemidir. Aktif cinsel yaşamı bulunan kadınlarda genç yaş grubu için üç yılda bir ve 40 yaş üstü kadınların her yıl yılda bir kez olacak şekilde rahim ağzı kanser tarama testi olan smear testi yaptırması gereklidir.