Grip Aşısı
Grip toplumumuzda hafife alınan bir hastalık olmakla birlikte hastaların doktor kontrolü altında iyileşme sürecini geçirmeleri gerekirken maalesef yanlış ilaç kullanımıyla ya da kendiliğinden geçmesini beklemektedirler.
Burada en önemli ayırt edilmesi gereken nokta grip ve nezlenin ayrımının iyi yapılması gerekmesidir. Nezle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesiyle ilaçsız olarak atlatılabilirken gribin önlenmemesi ölüme varan noktalara ulaşmaktadır.Nezlenin belirtileri burun akıntısı, ateş, hapşırma gibi şikayetlerdir. Gribin ise yüksek ateş, baş ağrısı, genel vücut ağrıları, kas ağrıları, yataktan kalkamama hissi ve öksürük olarak değerlendirilebilir.
Grip hastalığına yakalanan insanlarda erken dönemde tedbir alınması gerekir aksi takdirde zatürreye varan ve iyileşme sürecini uzatan bir hastalık dönemine geçilmiş olacaktır. Özellikle kronik hastalığı olan hastalar da (kalp hastalarında kalp yetmezliği, böbrek hastalığı olanlarda böbrek yetmezliği, şeker hastalarında şeker komasını tetikleme ve beyin iltihapları) ve 2 yaş altı çocuklar 65 yaş üstü yaşlılar ve hamile kadınlar bu hastalık için risk grubundadır.
Risk grubunun önemi ele alındığında grip aşısının risk faktörü grubunda olan hastalar için önemi ortaya çıkmaktadır. Grip aşısı hastalardaki bağışıklık sistemini uyararak, hastalıkla savaşmaya hazır hale getirmektedir. Grip aşısı hastalığa yakalanınca değil hastalığa yakalanmadan yaptırılmalıdır. Grip aşısının etkisi yaklaşık olarak 6 aydır ve yılda bir kere tekrarlanması gerekir.