Kulak Zarı Ameliyatı / Sağlıklı Yaşam Önerileri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Ameliyatı

Dış kulak ile orta kulak arasında kalan çok ince bir dokudur. Kulak zarı dış kulak kanalından geçen ses dalgalarını alarak titreşime çevirir. Daha sonrasında bu titreşimler orta kulağa iletilir. Orta kulağı dış kulak yolundan ayıran kulak zarı; bakteri, su, yabancı cisim gibi maddelerin kulak içine geçmesini önleyerek koruma görevi yapar. Kulak zarının delinmesiyle ya da kulak zarının alınmasıyla sesleri duyma kalitesinde düşüklük yaşanacaktır.

Kulak zarının delinmesinin nedenleri ise şöyledir; orta kulakta yaşanan enfeksiyon, barotravma (orta kulakta bulunan hava basıncı ile ortamda bulunan hava basıncı dengesinin bozulması), bir ortamda yüksek desibelli sese maruz kalma, kulak içine yabancı cisim kaçması, şiddetli şekilde geçirilen kafa travması.

Kulak zarının delindiğinin anlaşılabilmesi için şu şikayetler göz önüne alınmalıdır; kulakta oluşan ağrı, akıntı gelmesi, küçük seviyeli ya da büyük seviyeli işitme kayıpları, sık sık kulak çınlamaları, baş dönmesi ve buna bağlı olarak bulantı kusma şikayetleri, yüzde oluşabilecek his kayıpları, kulağa daha önceden duyulmamış sesler gelmesi gibi şikayetlerde KBB doktoruna muayene olunması gereklidir. Kulak zarı tedavisi ise yırtılmanın büyüklüğüne göre değişmektedir küçük bir yırtılma olmuş ise kendiliğinden kapanabileceği düşünüldüğünden cerrahi işlem gerektirmeyebilir. Yırtılma büyük ise farklı cerrahi işlemler yapılmaktadır.

En çok kullanılan cerrahi yöntem ciltten küçük bir parça alınarak oluşan yırtılmanın kapatılması sağlanmaktadır.Bu yöntem dışında kulak zarının dikilmesi yöntemi vardır eğer yırtılma kendi kendine onarılmazsa doktorunuz kulak zarını dikebilmektedir. Kulak zarı ameliyatlarında kullanılan bir kağıt yardımıyla doktor kulak zarını diker ve bu kağıt sayesinde iyileşme süresi hızlanır.

Cerrahi müdahaleler dışında antibiyotik tedavisi ile oluşan yırtılma 1 hafta içinde kapanabilir ancak yetersiz tedavi ya da kulağa su kaçırılması kulak zarı yırtılmasını kronikleştirebilir. Cerrahi işlemlerden sonra hastanın evde uygulaması gerekn yöntemler şunlardır; İstirahat halinde baş dik tutulmalı yastıklarla desteklenmelidir. Ikınma şeklinde kulak basıncını yükseltecek egzersiz hareketleri ve günlük aktivitelerden kaçınmak gerekir.

Hapşırma ihtiyacı duyulduğunda ağız kapatılmamalıdır. 2 hafta süre ile ağır kaldırılmamalı öksürük olmaması için ilaç kullanımı yapılmalıdır. Cerrahi işlem yapılan kulağa 2 ay süre ile su değdirilmemeli doktor tarafından tavsiye edilen kulak temizleme yöntemi ile temizlenmelidir.