Rahim Kanseri Nedir?
Sağlıklı bir vücutta dokuları oluşturan sağlıklı hücreler düzenli şekilde büyür bölünür ve yenilenir. Bazı durumlarda anormal olarak gelişen ve kontrolsüz büyüyen hücreler olmaktadır. Bu durum oluşmaya başladığında tümör gelişimi başlar.
Kadınlarda en sık görülen kanser türü arasındadır ancak erken evrede teşhis edilmesi tedavi seyrini olumlu etkilemektedir. Rahim kası,rahim içi duvarı ve rahim ağzında görülebilir. Genellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda görülmekle birlikte gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı fazladır. Bu ülkelerde fazla görülmesinin sebebi HPV virüsüdür. HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşmakla birlikte kadınlarda genital bölgede siğiller, kabarcıklar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. HPV virüsünün oluşturduğu kanser bölgesi genellikle rahim ağzı olmaktadır.
HPV virüsünün belirtileri dışında düzensiz adet görme, menopoza girildiği halde gelen kanamalar, kötü kokulu geçmeyen vajinal akıntılar, cinsel ilişki sonrası kanama ya da ağrı hissetme, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, kilo kaybı, 7 günden uzun ve her 21 günde görülen adet kanaması gibi şikayetlerde rahim kanserinin genel belirtiler arasındadır.
Rahim kanserinin oluşmasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmesede bazı risk faktörleri mevcuttur. Hormanal düzensizlikler veya değişkenlikler önemli bir etkendir. Kadınlarda yumurtalıklar tarafından salgılanan ve adet düzeninin oluşmasını sağlayan östrajen ve progesteron hormanları bulunmaktadır. Bu hormonların salınımının her ay düzenli olarak gerçekleşmesi gerekir. Erken yaşta başlayan adet kanamaları, geçikmiş menopoz hali, kısırlık ve obezite östrajen hormonunu olumsuz yönde etkilyen nedenler arasındadır.
Rahim kanseri teşhisi için ilk olarak şikayetler belirlendikten sonra vajinal ultrasonda kistik lezyon veya tümör belirtileri incelenir ve şüpheli durumda hastaya HSG çekimi önerilmektedir.
HSG işlemi ile rahim içi detaylı incelenebilmekte ve doktorun gerekli gördüğü durumlarda parça alınarak patoloji laboratuvarına gönderilmektedir.Gerekli görülen durumlarda histerektomi ameliyatı yapılarak rahmin tamamen alınması gereklidir.
Burada ayrım yapılması gereken en önemli nokta rutin olarak yapılması önerilen smear testinin rahim kanseri ile ilgili olarak kesin sonuç veremeyecek olmasıdır. Rahim kanseri ancak rahmin iç dokusunun incelenmesiyle gözlemlenebilir. Smear testi rahim ağzı kanser taraması için sonuç almada etkili bir testtir.
Teşhis koyulduktan sonra tedavi kısmında ise rahim, yumurtalık ve rahimle yumurtalıkları birbirine bağlayan tüplerin histerektomi ameliyatı ile alınması gereklidir. Ameliyat esnasından doktor rahim ve çevresindeki organları da inceler ve kontrol eder.Hastalarda ameliyat kesin çözüm olmakla birlikte bazı hastalarda ileri tedavide gerektirebilmektedir. Radyosyan terapisi veya kemoterapi ile kanserli hücreleri yok etme veya büyümelerini engelleme tedavisi uygulanabilmektedir.