Sertleşme Sorunu   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu ( Erektil Disfonksiyon )

Erkeklerde cinsel birleşmeyi hem erkek hem de kadın açısından yeterli sertlikte ve sürede sağlayamama durumuna verilen isimdir.

Erkeğin ereksiyonu penise kan getiren atar damarların kan akımını arttırması, diğer taraftan da penisin kirli kanını boşaltan toplar damaraların kan çıkışını azaltması ile meydana geliş. Yani penis , içerisine kan dolarak sertleşen bir organdır.

Sertleşme sorununun altında sıklıkla damarsal problemler yatar. Buna ek olarak sinirsel ve hormonal bozukluklar da sertleşmeyi bozar. Özellikle genç hastaların sertleşme bozuklukları ise psikolojik sebeplere dayanır.

Sertleşme sorununa neden olan hastalıklar nelerdir?

Bazı hastalıklara sahip olan kişilerin sertleşmeleri de zamanla olumsuz etkilenir. Örneğin şeker hastalığı ( diyabet ), hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, kan yağları yükseklikleri ve radyoterapiye maruz kalan hastalar, böbrek yetmezliği, erkeklik hormonu eksikliği ve tirois bezi hastalıkları gibi.

Hangi laboratuar testlerinin kontrolü gerekir?

Sertleşme bozukluğu ile başvuran hastalarda tam kan sayımı, tam idrar tahlili, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri veya glikolize hemoglobin, serum lipid profili seviyesi, erkeklik hormonu düzeyi gibi faktörlere bakılması önerilmektedir.

Öncelik sırası ile sertleşme sorunu tedavileri nelerdir?

Hastanın yapması gerekenler.

Tedavide ilk basamak yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmaktır. Bunları yapmadan sadece ilaçlarla tedavi olma beklentisi ve tembelliği, tedavide başarısızlık sebebidir.

Yapılması gereken ilk değişiklik sigarayı bırakmak olmalıdır. Buna ek olarak düzenli egzersiz yapmak ve daha az alkol tüketmek başlıca öneriler arasındadır. Diyetimizdeki tuz, şeker ve yağlı yiyeceklerin kısıtlanması, düzenli uyku, maruz kaldığı stres kaynaklarından uzaklaşmak, kalp ve damar sağlığını koruyacak şekilde beslenmek hem genel sağlık ve yaşam kalitesinde iyileşme hem de cinsel performans kalitesinde artış sağlayacaktır.

İlaç ile tedavi (hap şeklinde ilaçlarla)

Sertleşme bozukluklarının güncel tedavisinde ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar penisteki kan akımını arttır ve damarlarda genişlemeye neden olur. Bu ilaçların kardiyak ve sistemik yan etkileri bulunduğundan tedavi öncesi doktor kontrolü mutlaka gereklidir.

ESWT (Şok dalga ile tedavi)

ESWT, ses dalgaları ile penisteki yeni damar oluşumu ve doku yenilenmesi sağlanır, sertleşme sorunu için kalıcı çözüm sağlayan bir uygulamadır. Anestezi gerektirmez, poliklinik şartlarında 20’şer dakikalık 6 seans halinde uygulanır. Uygulama sonrası hastalar günlük yaşamlarına devam edebilirler. Şok dalga tedavisi ile hastaların %70-85’de başarılı sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Yüksek etkinliği  ve herhangi bir risk içermemesi ve yan etkisiz oluşu nedeniyle Avrupa Üroloji Derneği Kılavuzlarında 1. basamakta önerilen tedavi yöntemleri arasında yerini almıştır.

P-Shot (penis prp ):

Penise P-Shot tedavisi, kişinin kendi kanının trombosit hücrelerinden elde edilen zengin plasmanın penis içine enjekte edilmesi işlemidir. Prp tıpta birçok alanda rejeneratif (yenileyici,iyileştirici )kullanılmaktadır. Prp nin temel amacı büyüme faktörlerinden zengin trombositlerin hücrelerin onarımı  ve yenilenmesi sağlayan etkilerinden faydalanmaktır.

İlaç enjeksiyon tedavileri ( penil enjeksiyon )

Bu enjeksiyonlara İntrakavernozal enjeksiyon ismi verilir. Damarsal, psikolojik ya da sinirsel kaynaklı birçok sertleşme kusurunda etkili bir tedavi yöntemidir. Şeker hastalarının kendi kendilerine insülin enjeksiyonu yapmalarına benzer. Hastanın kendisinin penis içerisine ince uçlu bir enjektör yardımıyla ilaç enjekte etmesi esasına dayanır. Verilen ilaç kan damarlarını genişleterek penisin kanla dolmasını ve ereksiyona geçmesini sağlar. En sık izlenen yan etkisi ilaç uygulanan alanda oluşan ağrı ve ele gelen sertleşmedir. Çok nadiren enjeksiyon sonrası hipertansiyon ve baş dönmesi bildiren hastalarda olmaktadır. Eğer ilaç uygulaması sonrası 4 saat içinde ereksiyon sonlanmaz ise priapizm olarak adlandırılır ve penisin içine dolan kanın bir enjektör yardımı ile doktor tarafından boşaltılmasını gerektirir.

Penis protezleri( Mutluluk çubuğu )

Penis protezleri, penisin içine ameliyatla yerleştirilen silikon alaşımlı protezlerdir. Şişirilebilir ve bükülebilir olmak üzere 2 tipi bulunmaktadır. Sertleşme sorununa diğer tedavilerden hastanın beklentilerinin karşılanamadığı veya yeterli yanıt alınamadığı durumlarda ve büyük oranda da organik kökenli sertleşme sorunu olan hastalarda uygulanmaktadır. Hastaların bundan sonraki cinsel hayatlarında hiçbir şekilde sertleşme sorunu yaşamayacak olması ve yaşlılık döneminde de performanslarının aynı şekilde sürecek olması bu işlemin en büyük avantajıdır.