Böbrek Taşı Rahatsızlıkları
BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIKLARI
Nedir?
Böbrek taşı, böbreklerde oluşan katı ve sert parçalardır. Böbrek taşları, minerallerin, kristallerin veya diğer bileşenlerin böbrek içinde birikmesi sonucu oluşabilir.
Neden oluşur?
Böbrek taşlarının oluşumunda çeşitli faktörler etkilidir. Bunlar arasında düşük sıvı alımı, yüksek tuz tüketimi, aşırı kilo (obezite), genetik yatkınlık gelmektedir. Ayrıca hipertansiyon, kalp damar tıkanıklıkları gibi kalp rahatsızlıklarına sahip olanlarda, aşırı sıcak ortamlarda yaşayan/çalışanlarda böbrek taşı görülme riski artmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Böbrek taşına bağlı şikâyetler arasında şiddetli bel veya kasık ağrısı, idrarda kan görülmesi, sık idrara çıkma, idrar yapmada zorlanma, bulantı ve kusma yer alabilir. Semptomlar taşın boyutuna, konumuna ve hareketine bağlı olarak değişebilir.
Tanısı nasıl konur?
Böbrek taşı teşhisi genellikle anamnez, fizik muayene ve görüntüleme testleriyle konulur. Görüntüleme testleri arasında böbrek ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT), intravenöz ürografi ve böbrek sintigrafisi yer alabilir. Böbrek ya da idrar yolu (üreter) taşlarını gösterme başarısı daha yüksek olduğundan kontrastsız batın tomografisi böbrek taşı şüphesi olan hastalarda daha yaygın kullanılmaktadır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Böbrek taşı tedavisi, taşın boyutuna, konumuna, semptomlara ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.
Küçük taşlar genellikle kendiliğinden düşebilir ve semptomların hafifletilmesi için sıvı alımı ve ağrı yönetimi önerilir.
- Böbrekteki büyük veya hareket etmeyen taşlar, yerleşim yeri ve boyutu uygunsa ekstrakorporeal şok dalga taş kırma (ESWL) yöntemiyle ameliyatsız olarak kırılabilmektedir. Bu durumun mümkün olmadığı durumlarda böbrek içerisinde bulunan taşlar bükülebilir cihazlarla idrar yolundan girilerek (fleksible üreterorenoskopi ve laser kullanılarak) ya da sırt bölgesinden küçük bir delik açılarak böbreğe girilmesi suretiyle (peruktan nefrolitotomi) kırılıp vücut dışına alınabilmektedir. Nadiren bazı böbrek taşlarında açık böbrek ameliyatı gerekmektedir.
- Üreter (idrar kanalı) taşlarında ise, taşın kendiliğinden düşebileceği düşünülüyorsa ilaç tedavileri ile takip önerilebilmektedir. Bu duruma uygun olmayan hastalarda ise üreterorenoskop denilen kameralı görüntüleme cihazı ile üretere girilmekte ve laser ya da pnömotik gibi kırma cihazları ile taş kırılıp temizlenebilmektedir.
Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi'nde, böbrek taşı rahatsızlıkları konusunda uzmanlaşmış bir üroloji ekibimiz bulunmaktadır. Hastalarımızın taşın büyüklüğü, konumu ve semptomlarına göre en uygun tedavi yöntemlerini belirleyerek, tedavi süreçlerinde en son teknolojik imkanları kullanıyoruz.