Sünnet Nedir?   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Sünnet Neden ve Kaç Yaşında Yapılır?

Sünnet Neden ve Kaç Yaşında Yapılır?

Penisin uç kısmını saran, prepisyum adı verilen sünnet derisinin belirli şekil ve uzunlukta, cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis uç kısmın açığa çıkarılması işlemine sünnet denilmektedir.

Dünyadaki bilinen en eski cerrahi işlemlerden birisidir. Eski Mısır’da M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan sünnet ile ilgili yazılı kanıtlar bulunmaktadır. Tüm dünyada erkek nüfusunun yaklaşık olarak üçte birisi, ülkemiz gibi müslüman ağırlıklı toplumlarda ise erkeklerin hemen hemen tamamı sünnet olmaktadır. Günümüzde en fazla uygulanan bu işlemle ilgili zamanlaması, kullanlılan teknik, tıbbı avantaj dezavantaj gibi tartışmlar halen devam etmektedir.  

Özellikle Müslüman ve Musevi toplumlarda avantaj yada dezavantaj gibi teknik ve tıbbi değerlendirmeler yapılmaksızın sünnet geleneksel olarak kabul görmüş bir uygulamadır. Bu kadar sık uygulanan ve teknik detayları, zamanlaması,psikolojik değerlendirmesi çok önemli olan sünnet işleminin cerrahi bir işlem olduğu unutulmamalı ve profesyonel kişilerce hastane ortamında yapılmadır.  

Kserotika balanitis obliterans, patoloji (gerçek) fimozis gibi durumlarda sünnet yapılması mutlaka (kesin endikasyon) önerilirken; tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, parafimozis, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve penis kanserinden korunmak gibi durumlarda ise sünnet yapılması tavsiye edilmektedir.   Hipospadias, gömük penis gibi penise ait ek anomali durumunda ise, sünnet işlemi yapılacak cerrahi operasyon esnasında değerlendirilmesi gereken bir işlem olup bu tip hastalıklarda sadece sünnet yapılmaması gerekir.  

Sünnet hastane ortamında steril koşullarda ve cerrahi prosedürlere titizlikle özen gösterilerek yapılması gereken bir işlemdir. Bu sebeple sünnet öncesinede aday çocuk poliklinikte ön muayene yapılarak değerlendirilmelidir.  Sünnet için uygun bir aday olup olmadığı, ek anomali olup olmadığı yada inmemiş testis, kasık fıtığı gibi eşlik eden başka bir patoloji olup olmadığı değerlendirilmelidir.


Sünnetin olası faydaları özetle şu şekildedir:

  • Kolay hijyen
  • İdrar yolu enfeksiyonunda azalan risk
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinde azalma:
  • Penis kanseri riskinin azalması

Sünnet zamanlaması
Sünnet tıbbi açıdan her yaşta yapılabilen bir operasyon olmakla birlikte zamanlaması çocuğun psikolojik dünyası için büyük önem taşımaktadır. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konu ile alakalı tartışmalar devam etmekte olup kesin bir tavsiye yada zarardan bahsetmek doğru değildir.  

Özetle tıbbi açıdan uygun anatomiye sahip psikolojik olarak hazırlanmış bir çocuk için her yaş sünnet için uygun olabilmektedir.
Son yıllarda sünnet için ileri yaşları beklemeyen ailelerin sayısı artmaktadır. Çocuklar yenidoğan döneminde hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Ancak yenidoğan sünnetinde ailelerin dikkat etmesi gereken konular bulunmaktadır. Bebeğin hayata tutunma sürecini atlatması, emmeye alışması, eğer varsa yeni doğan sarılığının bitmesi beklenebilmektedir. Doğumdan sonraki ilk iki gün tercihen, ancak uygun değilse ilk 3 ay içerisinde sünnet yapılması uygun olacaktır. Sünnet kararı alınırken çocuk doktoru, operasyonu yapacak doktor ve aile bir araya gelerek ortak karar vermelidir. Bebekte herhangi bir sorun yoksa yenidoğan sünneti ilk 48 saat içerisinde rahatlıkla yapılabilmektedir.

Ancak bebeğin sağlık durumunun detaylı olarak incelenmesi ve sünnete uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Klinik olarak yaklaşımımız ise bebeğin anne uyumunun olması, beslenmeye başlaması ve olası sarlık vb yenidoğan sorunlarının ortadan kalktıktan sonra sünnetin yapılmasıdır.  

Hangi Yöntem?
Sünnet işlemi için tanımlanmış oldukça fazla yöntem ve teknik bulunmaktadır. Bazı uygulama farklılıkları olsa da temel yaklaşım aynıdır. Tüm tekniklerde yapılan işlem iç mukoza ve dış derinin belli oranda alınmasıdır.  

Hastanemizde bir yaş altında yapılan sünnetlerde “Alis klemp” adı verilen bir aparat kullanılarak dikişsiz teknikle sünnet yapılırken bir yaş üzerindeki hastalarda klasik sünnet yapılmaktadır.  

Genel Anestezi mi, lokal anestezi mi?
Sünnet işlemi ile alakalı en sık sorulan ve merak edilen konu işlemin lokal anestezi ile mi yoksa genel anestezi ile yapılıp yapılmamasının uygun olup olmadığıdır.  Bu konu ile alakalı da net bir tavır olmasa da çocuğun psikolojik gelişimine zarar vermemesi ve yapılacak cerrahi işlemin daha kaliteli olabilmesi açısından genel anestezi tavsiye edilmektedir.  Ancak yenidoğan bebeklerdeki sünnet işlemi bebeğin bilincinin tam olarak gelişmediğinden ve sünnet işlenmi daha kısa süren tekniklerle yapıldığından dolayı lokal anestezi tercih edilebilmektedir.  Hastanemizde bir yaş döneminde kadar lokal anestezi bir yaş sonrasında genel anestezi yapılmaktadır.

Çocuk Cerrahi polikliniğinde ücretsiz sünnet ön görüşmesi ve danışmanlık verilmekte olup, fikir edinmek isteyen aileler bu şekilde bilgilendirilmektedir.  

Op. Dr. Sinan KILIÇ