Diz Ekleminde Kireçlenme
Önceleri merdiven inip çıkmak gibi basit aktivitelerle başlayan ve yüksek tempolu hareketle belirginleşen ağrı, istirahat halinde de gelişebiliyor. Zaman ilerledikçe ağrıya diz çevresinde şişlik, takılma ve kilitlenme gibi problemler de eşlik ediyor. Tüm bunların neticesinde hastayı her gün ağrı kesici ilaç kullanmaya iten ve ilerleyen zamanda sosyal yaşamdan koparabilecek kadar şiddetli hareket kısıtlılığı yaratabilen hastalık, toplumda büyük bir kesimde rastlanmaktadır.
Diz, eklem kıkırdağı parlak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu pürüzsüz yapının bozulmasının yanı sıra eklemin işlevlerini tam olarak yerine getirememesi gibi durumlarda kireçlenme meydana gelir. Diz kireçlenmesi ile birlikte menüsküslerde yırtıklar, kemik çıkıntıların oluşumu gibi problemler görülür. Ağrı ile kendini belli eden diz kireçlenmesi zamanla eklem hareketlerini kısıtlar. Kireçlenmenin ilerlemesi durumunda bacaklarda şekil bozukluğu, eğrilme görülür.
Diz kireçlenmesi nedenlerini kısaca sıralamak gerekirse;
- İlerleyen yaş faktörü
- Diz yaralanmalarına bağlı oluşan travmalar
- Tekrarlayan diz travmaları
- Daha önce meydana gelmiş ön çapraz bağ yırtıkları,
- Menüsküs yırtıkları
- Kıkırdak yaralanmaları ve dizin aşınması
- Eklem içi serbest kıkırdak parçaları
- Diz septik artritleri
- Enfeksiyonlar
- Romatoid artrit
- Gut hastalığı
- Diz kıkırdak sorunları
- Aşırı şişmanlık
Diz ekleminde kireçleme aşınma ya da hasara bağlı olarak yapılan diz protezi ameliyatı yapay bir eklem oluşturularak yıpranmış ya da hasar görmüş eklemin alınması ve yenisin yerleştirilmesi işlemidir. Diz protezi ameliyatında eklem açıldıktan sonra kemiğin uç kısmındaki hasarlı doku bulunduğu yerden alınır protez denilen metalik malzemeler yerleştirilir.
Diz protezi ameliyatının yapılabilmesi için hastada şu belirtilerin olması gereklidir; hasta ağrı hissetmeden yürüdüğü mesafe 300 metrenin altına düştüğünde, hasta ağrı hissetmesinden dolayı her gün ağrı kesici kullanma ihtiyacı hissediyorsa diz protezi ameliyatı önerilmektedir.