Sinüzit Nedir?
Çocuklar yılda 4-8 (en sık iki yaşından önce), erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Kötü havalandırma, güneş ışınlarının yetersiz oluşu, toplu yaşam alanları gibi faktörler soğuk algınlığı gelişmesini kolaylaştırır.
Okul çağındaki çocuklarda çok daha sık rastlanır ve genellikle sonbahar başlangıcı olan Eylül ayında görülmeye başlanır, Nisan ayı sonuna kadar da görülmeye devam eder. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve öksürük tipik tabloyu oluşturur. Çocuklarda oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının % 5-10’u akut sinüzit ile birlikte kendini göstermektedir.
Akut sinüzit genellikle üst solunum yolu enfeksiyon hastalıklarından sonra oluşmaktadır. Sinüzit olarak değerlendirilebilmesi için hastalığın 3. ya da 5. günlerinde ki seyrin gözlemlenmesi gerekir. Normal viral enfeksiyonlarda bu günlerde hastalık şikayetlerinde bir azalma beklenirken, akut sinüzit hastalığında ateşin 39°C’nin üzerine çıkması, baş yüz ve göz çevresinde ağrı şişlik oluşması, koyu kıvamlı burun akıntısı veya burnun tıkanması, öksürük hali, en tipik sinüzit belirtileridir.
Boğaz muayenesi yapılırken geniz bölgesinden ve burundan koyu kıvamlı akıntı gelmesi izlenir. Tedavi sürecinde 10-14 gün kullanılması gereken antibiyotik tedavisi dışında destekleyici tedavi olarak yatak istirahati, dengeli ve bol sıvılı diyet, bol bol su içilmesi, oda havasının nemlendirilmesi, burnu açmak için ilaç kullanımı ve tuzlu su ile yapılması önerilen burun temizliği ve son olarak ağrı kesici–ateş düşürücü ilaçlar kullanılması ile rahatsızlıkların azaltılması sağlanabilmektedir. Tedaviye yanıt verilmemesi ya da göz ve kafa içerisinde beklenmedik durumların oluşması halinde ise cerrahi müdahaleler gerekli görülebilir.
Ameliyat olma seviyesine geldiği halde ihmal edilen sinüzit tehlikeli olabilmektedir.Vücuttaki diğer organları;gözleri, akciğeri, kalbi, beyni etkileyebilmektedir.
Sinüzit belirtilerini azaltmak ve şikayetleri hafifletmek için evde yapabilecek yardımcı tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Günde birkaç kez olmak üzere yüzünüze ılık ve nemli el bezi koyun ve kendinizi dinlendirin.•Bir bardak suya birer çay kaşığı tuz ve karbonat koyup karıştırın ve bu karışımı sabah – akşam olacak şekilde geniz ve burun temizliği için kullanın.
- Mukus tabakasının incelebilmesi için bol bol su içilmesi gerekmektedir.
- Günde 2 ya da 4 defa buhar solumaya özen gösterin. Evinize bir hava nemlendirme cihazı almanız ve düzenli olarak kullanmanız rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Burun açıcı spreyleri kullanırken dikkatli olunması gereklidir. İlk başlarda burnunuzu rahatlıkla açan bu spreyler 3-5 gün geçmesinden sonra tıkanıklığı daha da arttırabilir. Uykusuzluk gibi yan etkiler de görülebilmektedir. Tansiyon veya başka bir sağlık probleminiz varsa, doktorunuza danışmadan burun spreylerini kullanmayın.
- Ani ısı değişimlerinden ve kafanızı öne doğru eğmekten kaçının.
- Gribal hastalıklar ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçının