Kapalı Alan Enfeksiyonları
Kış aylarının başlamasıyla birlikte gelen öksürük, ateş, baş ağrısı, ishal, halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve karın ağrısı gibi şikayetler yanlış olarak yorumlanabilmektedir.
Hasta doktora başvurmadan önce kendince çözümler aramakta ve tekrarlayan şikayetlerinin geçmemesi üzerine hastanelere başvurmaktadır. Kış aylarında kapalı ortamda kalma süresi arttığından viral enfeksiyon bulaşma riski oranı artmaktadır.
Yetişkinlerin ve çocukların bu aylarda geçmeyen şikayetlerinin artmasının sebebi bu olarak değerlendirilebilir. Viral enfeksiyonlar çoğunlukla gribal enfeksiyonlarla karıştırılmaktadır. Bu anlamda kısaca viral enfeksiyondan bahsetmek gerekirse; virüslerin sebep olduğu hastalıklar (soğuk algınlığı, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, siğil, uçuk, hepatit, çocuk felci, HIV, HPV) olarak değerlendirilmektedir.
Bu anlamda en önemli nokta viral enfeksiyonların çözümü antibiyotikler değildir. Enfeksiyonların uzun soluklu olması sinüzit, boğaz enfeksiyonlarında, boyunda ağrılı lenf bezi bulunması, orta kulak iltihabı ve akciğer hastalığına yol açması durumunda antibiyotik tedavisi önerilmektedir.
Kronik hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemi zayıf olacağından hastalığa yakalanma riski daha fazla olmakla birlikte iyileşme süreci de uzun olabilmektedir. İyileşme süreci uzun dönemli olan hastaların kronik ve alerji taramasına ihtiyaç duyulmakla birlikte kışın yeteri kadar sentezlenemeyen D vitaminin eksikliği ya da düşüklüğü bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. D vitamini eksiliği olan kişilerin alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali daha yüksek olabilmektedir.
VİRAL ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN;
- El hijyenine dikkat edilmelidir.
- Solunum yolu ve damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyonlara dikkat etmek adına öksürürken ağzın kapatılması gereklidir.
- Beslenme düzenine ve alınan gıdalara dikkat edilmelidir.
- Vücudun sağlık dengesinin korunması için dinlenmek ve egzersiz yapmak önemlidir.