Ramazan Ayında Sahur ile İftar Arası Su Tüketimi   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Ramazan Ayı İftar ve Sahur Arası Su Tüketimi

Ramazan Ayı İftar ve Sahur Arası Su Tüketimi

Su insan yaşamı için önemli bir besin ögesidir. Hayati fonksiyonlarımızı devam ettirebilmek, vücut ısımızı koruyabilmek, besinleri sindirilebilmek ve atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırabilmek için suya ihtiyaç duyarız.

Ayrıca kanın %92’si, kemiklerin %22’si, beyin ve kasların %75’i de sudur. Ramazan ayında da özellikle uzun süre su tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Gün içerisinde su tüketiminin olmamasından dolayı iftar ile sahur arasındaki 8-9 saatlik bir sürede ihtiyacımız olan suyu karşılamamız gerekir.

Günlük ihtiyacımız olan sıvı miktarı 2,5-3 litre (10-12 bardak) arasında değişmektedir. İçilen suyun 3’te 2’si iftar ve iftardan sahura kadar olan sürede geri kalan kısmı da sahurda içilmelidir.
İftarla sahur arasındaki her 30 dakikalık periyotlarla 1 bardak su içilerek gerekli olan sıvı ihtiyacı karşılanmış olacaktır. İftarda soğuk su yerine ılık su (oda sıcaklığına) tercih edilmelidir çünkü; soğuk su midede kasılmalara yol açarak hazımsızlık yaratabilir.

İhtiyacımız olan suyu tüketmekle beraber beslenmemizdeki değişikliklerle de su ihtiyacımızı artırıp azaltabiliriz. Özellikle sahurda daha fazla susuzluğa sebep olacak pastırma, sucuk, şalgam, turşu gibi tuz ve baharat içeriği yüksek olan yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Susuzluğunuzu azaltmanın bir yolu da su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri beslenmenize dahil etmektir. Örneğin: salatalık, marul ve domates gibi sebzeleri sahur tabağınıza ekleyerek ya da iftarda salata ve sebze yemeği tüketerek bunu sağlayabilirsiniz. Çay ve kahve tüketimi de yine fazla miktarlarda olursa sıvı kaybına sebep olacağı için 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir. Ayrıca oruçluyken aşırı terlemeye sebep olacak fiziksel aktivitelerden de uzak durmak gerekir.