Gebze Psikiyatri | Gebze Psikolog   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Ciddi Bir Hastalık: Şizofreni

Ciddi Bir Hastalık: Şizofreni

Şizofreni, kişinin düşünme, hareket etme, duygularını ifade etme, gerçekliği algılama ve başkalarıyla ilişki kurma şeklini etkileyen kronik bir zihinsel bozukluktur.

Şizofreni hastaları genellikle toplumda, işte, okulda ve ilişkilerde başarılı olma sorunları yaşarlar. Korkmuş ve içine kapanık hissedebilirler, gerçeklikle bağlarını kaybetmiş gibi görünebilirler. Bu ömür boyu süren hastalık uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Şizofreniye neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, diğer birçok akıl sağlığı sorunu gibi biyolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun gelişimine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.

Bazı insanlarda şizofreni aniden ve uyarı vermeden ortaya çıkar. Ancak çoğu kişide, ilk şiddetli ataktan çok önce, erken uyarı işaretleri vardır ve işlevsellikte kademeli bir düşüş ortaya çıkar. Çoğu zaman, arkadaşlar veya aile üyeleri, tam olarak ne olduğunu bilmeden bir şeylerin yanlış olduğunu farkederler. En yaygın erken uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Sosyal geri çekilme
  • Düşmanlık veya şüphecilik, eleştiriye aşırı tepki
  • Kişisel hijyenin bozulması
  • Düz, ifadesiz bakış
  • Ağlayamama veya sevinci ifade edememe veya uygunsuz kahkaha veya ağlama
  • Garip veya mantıksız ifadeler; kelimelerin garip kullanımı veya konuşma şekli

Hastalık genellikle erkeklerde ergenlik çağının sonlarında veya 20'li yaşların başında, kadınlarda 20'li ve 30'lu yaşlarda ortaya çıkar.  Semptomlar en az altı ay sürmedikçe bir kişi şizofreni olarak kabul edilmez.

Belirtiler
Sanrılar (Gerçeklere dayanmayan garip inançlara sahip olmak, örneğin düşüncelerinin okunabildiği, takip edildiği, olağanüstü bir güce sahip olduğu), halüsinasyonlar  (gerçek gibi görünen ancak zihniniz tarafından yaratılan deneyimlerdir, hayali görüntüler görme, sesler duyma gibi) düzensiz konuşma, düzensiz davranış ve negatif belirtiler ( sosyal izolasyon, duygu veya ifade eksikliği).  Şizofreni hastalarının her birinde tüm belirtiler görülmeyebilir ve şizofreninin belirtileri de zamanla değişebilir.

Çeşitli antipsikotik ilaçlar, hastalığın akut döneminde mevcut olan psikotik semptomların azaltılmasında etkilidir ve ayrıca gelecekteki akut atakların potansiyelini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Bilişsel davranışçı terapi veya destekleyici psikoterapi gibi psikolojik tedaviler semptomları azaltabilir ve işlevi iyileştirebilir.